Zenica

Foto: Mostovi prijateljstva u posjeti Jakešu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mostovi prijateljstva u posjeti Jakešu – Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica danas je posjetila povratničko naselje Jakeš u općini Vukosavlje, i za nekoliko stotina mještana (djeca i odrasli), organizovala bogat kulturno-umjetnički program u kojem je učestvovalo 35 osoba ( KUD Plamen-Pehare, orkestar GUD Filigran, pjevači Omer Kadrić, Aiša Zaimović, Hajrudin Halać-Heli, Mujo Aganović, mađioničar Arabello).

Posjetu povratničkom naselju Jakeš, omogućila nam je svojom podrškom i općina Visoko na čelu sa načelnicom Amru Babić, jer smo dobili podršku za obezbjeđenjem materijalno-tehničkih uslova za posjetu. Podršku našem projektu daje i Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, ministarstvo za rad i socijalnu politiku ZDK, kompanija AS i Vispak i drugi.

Na manifestaciji je bila prisutna i turska delegacija na čijem je čelu bio ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay kojem je tom prilikom predstavnik Mostova Prijateljstva Jasmin Imamović uručio Plaketu-za nesebičan doprinos i velike zasluge u podršci održivom povratku u BiH-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”. Takođe, manifestaciju svojim prisustvom su podržali Nezir Pivić- zamjenik ministra pravde u Vijeću Ministara BiH, Jasmin Duvnjak- potpredsjednik skupštine ZDK, Enes Bikić- dekan Pravnog fakulteta u Zenici. Naš domaćin-načelnik općine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović se zahvalio na dolasku i čestitao na projektu koji smo pokrenuli-posjete povratničkim naseljima.

Djeci sa posebnim potrebama iz općine Vukosavlje su uručeni poklon ruksaci koje je obezbjedila ambasada Republike Turske a koje je uručio ambasador Cihad Erginay i gosti iz Zenice.Takođe, je ovom prilikom naš prijatelj Huseyin Soydan koji je predsjednik NVO Balmed za BiH iz Istanbula za jednog srednjoškolca iz Jakeša uručio jednokratnu stipendiju vrijednosti 500 KM. Prisutne mještane smo počastili simbolično i sa hurmašicama. Organizovana je i protokolarna posjeta sjedištu općine Vukosavlje i u razgovoru sa načelnikom i njegovim saradnicima se upoznali sa aktivnostima i projektima koje realizuje općina.

Proveli smo skoro čitav dan u Jakešu, sa mještanima Jakeša i bilo nam je veoma lijepo i prijatno se družiti sa povratnicima, koji imaju vezu sa Zenicom jer je veliki broj mještana Jakeša bio tokom rata u Zenici, i bili su gosti Zeničana. Posjetama povratničkim naseljima, mi želimo obnoviti mostove prijateljstva, želimo ohrabriti povratnike, želimo im reći da nisu zaboravljeni, želimo im dati podršku. Naša namjera je iskrena, a to pokazuju i naše posjete koje donose osmjehe na lica, i radost u srca djece i odraslih u povratničkim naseljima koje smo do sada posjetili ( Kamenica kod Teslića, Grapska kod Doboja, Jakeš). U 2016 godini želimo posjetiti ukupno 20 općina-20 povratničkih naselja. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti.Mi idemo ako Bog da dalje.

Press služba Mostova Prijateljstva


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno