Zabava Zenica

FOTO: Održana dvanaesta “Noć rock ‘n’ rolla” u Vranduku 2022

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana dvanaesta “Noć rock ‘n’ rolla” u Vranduku 2022- Održana, dvanaesta po redu, Noć rock ‘n’ rolla  u Vranduku 2022

Posljednje julske večeri 2022. godine u Vranduku je organizovana „Noć rock’n’roll-a“. Ova, već tradicionalna, 12. manifestacija održana je u Vrandučkoj tvrđavi u organizaciji „Muzičke radionice Vranduk- Zenica“ i menadžera projekta, Nisveta Abdulovića., koji su nosioci aktivnosti ovog programa. I ove godine manifestacija je uvrštena u 5.„Zenica Summer Fest“, koji traje od 29.7. – 17.8.2022.godine.

U zidinama vrandučke tvrđave odjeknule su žestoke note rokera okupljenih na tradicionalnoj 12. Noći rock&roll-a, koja je okupila na tvrđavi nekoliko bendova, a u fokusu su, kao i do sada, bili mladi sastavi.

Upravo na mjestu gdje se ustoličavala i branila srednjovjekovna bosanska država, sinoć su se okupili ljudi koje povezuje velika životna strast prema muzici, ljubav prema rock’n’rollu, ali i nostalgija za nekadašnjim vremenima.

Moderator manifestacije bio je Semir Čolić-Čola, koji je veoma uspješno komunicirao sa prisutnim i „zagrijavao“ atmosferu protekle večeri.

Po veoma ugodnom vremenu u julskoj večeri bez kiše i bez sparine, koja je vladala prethodnih večeri i sa dosta mlađe publike, rokeri su “zagrijali” prisutne sa starim i svojim hitovima.

U trosatnom programu nastupili su: POST REM iz Sarajeva, ORION iz Vareša, EMA & IRNES iz Sarajeva, PANDEMIC STEREO iz Zenice i TAXI BEND iz Zenice.

Svoje utiske sa ove uspješne manifestacije za Zenicablog je dao Nisvet Abdulović, menadžer projekta:

– Svi najavljeni bendovi su se odazvali. Noć R’n’R su otvorili veterani Taxi bend sa svoje četiri pjesme, kao poruku da mladi bendovi prave svoje pjesme, a poslije su se redali izvanredni mladi, mješavina djevojaka i momaka. Najmlađi učesnik 13 godina,  pa jedan 16, ostali oko 20 – tak godina. Publike sasvim dovoljno, atmosfera nikad bolja. Spomenuo sam danas, gostujući uživo na FACE TV, da je bilo publike iz okruženja. Noć su zatvorili Pandemic stereo sa svojim autorskim pjesmama, koje zahtijevaju nestvarne efekte svjetla i pokreta. To je neki novi fol koji se fura, tako da već nastupaju u regiji, Beograd, Novi Sad itd. Sve u svemu pošto nas je vrijeme poslužilo jedna možda dosad i najbolja noć R’n’R u Vranduku. Malo je reći da sam ponosan na publiku i izvođaće i ovo se ne bi stidjeli prezentovati bilo gdje u svijetu. Posebno ponosan na šarenilo, kako gradova, tako djevojaka mladića, godina i nebitno, ali mladih svih nacija koje najnormalnije spaja druženje, ljubav, rad red i disciplina. Bravo raja, bravo Bosno i Hercegovino -, zaključuje ponosno Nisvet Abdulović.

U izjavama za medije bilježimo:

Direktorica Pop-Rock škole Sarajevo, Mima Zukan: “Vrlo mi je drago što je po prvi put Pop-Rock škola Sarajevo pozvana na jedan ovakav događaj koji predstavlja njegovanje rock’n’rolla kao muzičkog izraza” .

“Prvi put nastupamo u ovako divnom ambijentu i vjerujem da je publika uživala u našem nastupu. Naš bend je skupina individualaca koja se povezala na nagovor profesorice Mime Zukan, jer smo svi zaljubljenici u rock muziku”, kazala nam je Ana Milanović, lead vokal benda Post-Rem (Pop-Rock škola Sarajevo).

Projekat u Vranduku egzistira od 2010. godine i već ima status kultnog događaja na nivou Grada i Kantona ZDK, sa velikim brojem posjetilaca iz mnogih krajeva BiH. Kroz ove Noći rocka na Vranduku prošlo preko 30 bendova iz više gradova BiH.

Cilj ove muzičke manifestacije je druženje i podsjećanje na muziku iz 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, ali i na neke nove muzičke hitove.

Zahvaljujući grupi muzičara-entuzijasta u zrelim godinama, inače velikih poklonika rock and rolla, po 12.  put zaredom, na Kraljevskom gradu Vranduku odjekivali su zvuci urbane muzike, uz koje su stasale generacije mladih zeničkog kraja. Ovaj projekat, izgleda, ima svoju budućnost, ali i šanse da postane tradicija.

Vrandučka citadela sa poklonicima rock and rolla, dobra svirka i raspoloženje, obilježili su proteklu večer.

Inače, stari grad Vranduk sastoji se od citadele za nekoliko stotina posjetilaca, velike i male kule, te ostataka zidina, koje su opasavale središte srednjovjekovnog grada Vranduka. U blizini male kule smještena je džamija Sultana Mehmeda II El Fatiha. Do danas postoji i tunel, koji se nalazio na, nekad glavnoj, cesti Zenica – Doboj, sagrađen u Drugom svjetskom ratu, a nalazi se ispod kule u Vranduku.
Mnogi ističu da je ovo najljepši ambijent između zidina drevne tvrđave, u kojoj, na pauzi, dopire zvuk ezana sa obližnje džamije Sultan Mehmeda II El Fatiha i sve odiše Bosnom.

Zidine ovog starog srednjovjekovnog, bosanskog grada, sinoć su odzvanjale rockom.

Među medijskom pokroviteljima, kao svake godine, bio je i portal Zenicablog.

Ulaz na ovu muzičku manifestaciju bio je slobodan.

E.Imamović

Foto ZSF/ N.Abdulović/ arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno