Zenica

Foto: Plavi baloni…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mreža udruženja u BiH “Autizam danas” organizirala je danas akciju puštanja plavih balona te na taj način i građanima omogućila da sudjeluju u obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.  Mreža udruženja koja se bave tom populacijom kako na području FBiH, tako i na području Republike Srpske formirana je ranije ove godine u namjeri da se zajedničkim snagama bore za ostvarivanje prava osoba autističnog spektra zagarantiranih zakonima i konvencijama. U današnjem događaju, koji je istovremeno organiziran u nekoliko gradova u BiH, imali su značajnu podršku domaćih i zvaničnika iz inozemstva i nevladinog sektora, a nadaju se da će je imati i tokom cijele godine.

Stručnjaci tvrde da je najvažnije na vrijeme otkriti da dijete ima tu vrstu poteškoće te što ranije krenuti s tretmanom. Statistika pokazuje da autizam više pogađa dječake nego djevojčice.  Autizam je jedan od razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju. Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. april je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Tim povodom pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…

Više na

Posted by Zenicablog on 2. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno