Info

FOTO: Realizovana Karavana prijateljstva u organizaciji Mostova prijateljstva BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

REALIZOVANA KARAVANA PRIJATELJSTVA U ORGANIZACIJI MOSTOVA PRIJATELJSTVA BiH

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA PLANINARSKIM KLUBOM NOKTA IZ BURSE

SASTANCI I SUSRETI SA GRADONAČELNIKOM GRADA SAMSUN, NAČELNIKOM OPĆINE KADIKOY, PROREKTOROM ZA MEĐUNARODNU SARADNJU UNIVERZITETA 19.MAJ IZ SAMSUNA, PREDSJEDNIKOM SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA MEMUR-SEN REPUBLIKE TURSKE

POSJETE GRADOVIMA-ISTANBUL, SAFRANBOLU, KASTAMONU, SAMSUN, ANKARA, ESKISEHIR, SOGUT, EDIRNE, PESHERE I SOFIJA

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH već drugu godinu zaredom realizovala je zanimljiv projekt pod nazivom „Karavana Prijateljstva“ gdje su članovi i prijatelji naše organizacije zajedno putovali u Republiku Tursku i gdje su posjetili veliki broj gradova, regija i historijskih lokacija.

Tokom desetodnevnog putovanja (24.05.-02-06.2024.), kroz Republiku Tursku, Bugarsku, Srbiju i BiH vidjeli smo veliki broj gradova. Naše putovanje je krenulo iz Zenice gdje smo udobnim autobusom renomirane prevozničke firme Zeni-Tours vozili se kroz BiH, Srbiju i Bugarsku do našeg prvog odredišta Istanbula u kojem smo ostali dva dana. Imali smo dovoljno vremena za odmor i obilazak turističkih lokacija ( Aja Sofija, Plava džamija, Taksim, Laleli itd.).

Na našim putovanjima se trudimo da uspostavimo neko novo prijateljstvo. Tako je bilo i u Istanbulu jer smo od strane načelnika općine Kadikoy (koja se nalazi u azijskom dijelu Istanbula), pozvani na večeru i druženje u prelijepom restoranu na obali mora u općini Kadikoy.

S obzirom da smo mi bili smješteni u općini Fatih ( evropski dio Istanbula), da bi došli do Kadikoya morali smo koristiti metro koji prolazi ispod mora ( Marmaray). Istanbul je megalopolis i jedan od najvećih transportnih problema Istanbula je doći do lokacije u ovom ogromnom gradu. Mi smo sa određenim poteškoćama uspjeli doći do prelijepog restorana u kojem smo se susreli sa načelnikom općine Kadikoy i njegovim saradnicima, našim prijateljem Erdogan Erdenom predsjednikom bošnjačkog udruženja iz općine Pendik-Istanbul.

Mesut Kösedağı načelnik općine Kadikoy koja ima oko 500.000 stanovnika nas je odlično dočekao i u ugodnom i prijateljskom razgovoru sa nama podržao nekoliko naših prijedloga i inicijativa za buduću saradnju.

U općini Kadikoy se nalazi stadion fudbalskog kluba “Fenerbahce“, za kojeg navijamo i u kojem igra naš poznati fudbaler Edin Džeko.Sutradan smo zahvaljujući našim prijateljima iz Kadikoya dobili karte za utakmicu zadnjeg kola Super lige Turske koja se odigrala na stadionu u Kadikoyu između Fenerbahce i Istanbulspora. Osim karte da bi prisustvovao bilo kojoj utakmici u Republici Turskoj moraš biti registrovan na aplikaciju Passo preko kojeg možeš koristiti karte za utakmice. To je bio teži dio posla koje smo ja i Salih morali odraditi da bi prisustvovali utakmici. Međutim, naša upornost i velika želja da prisustvujemo utakmici bila je presudna da uspijemo da prisustvujemo utakmice gdje smo uživali u prelijepoj utakmici i atmosferi koju su napravili navijači Fenerbahce.

U Istanbulu smo proveli dva prelijepa dana gdje smo svi uživali prilikom posjeta znamenitostima kojih grad na dva kontinenta ima na hiljade.

Nastavili smo svoj put prema regiji Karabuk i gradiću Safranbolu gdje smo planirali da provedemo nekoliko sati. Safranbolu je Uneskov dragulj i veoma je popularan među turskim turistima tokom cijele godine. U ovaj turistički i historijski gradić dolaze turisti iz cijelog svijeta zbog najskupljeg začina na svijetu ŠAFRANA, a takođe i zbog starih kuća iz osmanskog perioda kojih ima na hiljade i koje su obnovljenje i restaurirane i u kojim se nalaze prelijepi ugostiteljski objekti, prodavnice, hoteli.

Poslije odmora, ručka i šetnje kroz prelijepe ulice Safranbolu krenuli smo prema sljedećem gradu u kojem smo planirali prenočiti.

Stigli smo u kasnim noćnim satima u Kastamonu gradu istoimene provincije.

Poslije smještaja u hotel većina članova naše grupe je prošetala ulicama Kastamonu koji je prelijepo uređen i čist. Nažalost nismo imali mnogo vremena za detaljan obilazak ovog prelijepog grada koji je 2018. godine proglašen gradom kulture U Europi. Grad ima veliki broj historijskih znamenitosti, prelijepu tvrđavu koja dominira gradom i još mnogo zanimljivih građevina i spomenika iz perioda borbe za nezavisnost Turske.

Poslije odmora i sna koji nam je dobro došao nastavili smo svoj put prema gradu Sinop koji smo namjeravali posjetiti a koji se nalazi na najsjevernijem dijelu Republike Turske. Nažalost zbog velike udaljenosti, saobraćajnih ograničenja brzine, lošijeg puta u tom dijelu Turske nismo bili u mogućnosti posjetiti Sinop već smo donijeli odluku da idemo odmah prema najvećem gradu na obali Crnog mora gradu Samsunu. Nažalost, vrijeme nam nije bilo saveznik jer ga nije bilo dovoljno zbog navedenih razloga da posjetimo i grad Sinop. U grad Samsun smo stigli na vrijeme da realizujemo posjetu Univerzitetu 19.maj, Gradskoj Upravi Samsuna, Kent muzeju Samsun.

U grad Samsun smo stigli u poslijepodnevim satima gdje nas je na ulazu u Kampus Univerziteta 19.maj dočekao prof.dr. Ismail Hodžić koji živi i radi u Samsunu dugi niz godina i koji kao najbolji ambasador naše domovine dostojno predstavlja Bosnu i Hercegovinu u ovom prelijepom gradu na obali Crnog mora. Ismail Hodžić je 1998.godine kao student stigao u Samsun gdje je i ostao i napredovao do zvanja profesora gdje predaje na Univerzitetu koji ima 56.000 studenata i 6.000 zaposlenih. Univerzitet 19.maj ima pet kampusa. Mi smo posjetili najveći kampus koji ima oko 300 hektara i za koji nam je autobusom trebalo 15 minuta da ga obiđemo.

Poslije obilaska kampusa Univerziteta za našu grupu (42 osobe), organizovan je prijem u zgradi Rektorata gdje nam je domaćin bio prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta 19.maj. Na prijemu smo odlično dočekani od strane predstavnika Univerziteta sa kojim smo razgovarali o budućoj saradnji između našeg udruženja i univerziteta u BiH.

Nakon posjete Univerzitetu posjetili smo užu gradsku jezgru Samsuna gdje smo nekoliko sati uživali u šetnji, kupovini i obilasku prelijepih ulica Samsuna. Nakon toga smo posjetili sjedište Gradske Uprave grada Samsun gdje nas je primio i sa nam se lijepo družio gradonačelnik Grada Samsun Halit Dogan.

U lijepoj atmosferi sa gradonačelnikom Samsuna smo razgovarali o budućoj saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, mladih.

Uz razmjenu poklona oprostili smo se od gradonačelnika koji je izrazio veliku želju za saradnjom. Nakon posjete Gradskoj Upravi za sve nas je organizovana večera u prelijepom restoranu usred borove šume iznad Samsuna. Nažalost, nismo mogli uživati u prelijepom pogledu zbog kiše koja je padala.Na večeri nas je dočekao pomoćnik gradonačelnika Samsuna zadužen za kulturu, sport i mlade. Uživali smo u društvu s aprijateljima koji su bili s anama a posebno sa prof.dr. Ismailom Hodžićem i njegovom porodicom, kao i sa studenticom iz BiH ( Zenica) Ajnom Muharemović koji su bili odlični domaćini tokom našeg boravka u prelijepom milionskom gradu Samsunu koji se nalazi na obali Crnog mora.

Poslije večere smo se oprostili od naših novih prijatelja uz obećanje da će se naše prijateljstvo nastaviti i da ćemo zajedno raditi na jačanju veza između Samsuna i BiH.

Poslije večere prevezli smo se do hotela gdje smo se povukli u svoje sobe na zasluženi odmor koji nam je trebao da nastavimo svoje putovanje prema glavnom gradu Ankari. Sutradan ujutro raspoloženi nastavili smo svoje putovanje prema gradiću Amasyi koji smo htjeli nakratko posjetiti ali nažalost zbog objektivnih okolnosti nismo mogli nastaviti put prema tom lijepom historijskom gradiću zbog blokade brze ceste kojim smo trebali putovati. Veliki broj pripadnika policije koji je bio prisutan na cesti ukazivao je na neku ozbiljnu situaciju (težak saobraćajni udes ili nešto drugo), koja se desila na brzoj cesti koja je sada bila blokirana.

Kada se putuje na ovako daleke  destinacije ne možete sve da isplanirate jer se uvijek mogu desiti nepredviđene situacije. Svjesni toga vratili smo se na auto-put koji vodi prema Ankari gdje smo nastavili svoje putovanje. U poslijepodnevnim satima stigli smo u Ankaru u sjedište Memur-Sen sindikata državnih službenika Republike Turske gdje smo bili gosti predsjednika sindikata Ali Yalcina i njegovih saradnika. Poslije prijema u kabinetu predsjednika sindikata Memur-Sen i ugodnog prijateljskog razgovora, organizovan je prijem za sve članove Karavane prijateljstva a poslije toga u zgradi Memur-Sen u njihovom velikom restoranu je organizovan ručak za sve nas. Poslije ručka stigli smo u hotel gdje smo se smjestili. Nakon toga poslije kraćeg odmora većina članova Karavane prijateljstva je prošetala do Kizilaya-centra prelijepog grada Ankare. Uzavreli grad kao što je Ankara zaslužuje da se posjeti ponovo ali da bi se vijdelo sve što ovaj prelijepi grad od šest miliona stanovnika nudi potrebno je barem nekoliko dana.

Poslije odmora u veoma komfornom hotelu, sutradan smo poslije i ukusnog i obilnog doručka nastavili svoj put prema gradu Bursi. Nakon nekoliko sati smo stigli do prelijepog grada Eskisehir koji smo posjetili i prošle godine. Sada smo namjenski posjetili prelijepi Sazova park gdje smo nekoliko sati uživali u šetnji u prelijepo uređenom tematskom parku sa velikim brojem sadržaja ( dvorac iz bajke, gusarski brod, zoološki vrt, prelijepo jezero, amfiteatar, podvodni svijet itd). Uživali smo u ovom prelijepom parku grada Eskisehir kojeg sigurno treba ponovo posjetiti.

Nakon obilaska Sazova parka nastavili smo putovanje i poslije dva sata vožnje stigli smo do gradića Sogut koji je poznat kao prva prestolnica Osmanskog carstva i mjesto gdje se nalazi mezar i turbe poznate historijske ličnosti Ertugrul Gazi. Svi smo više saznali o Ertugrulu preko serije koja je veoma popularna u BiH i u čitavom svijetu. Posjetili smo mezar Ertugrula, proučili fatihu, kupili suvenira, ručali i nastavili svoj put prema zelenoj Bursi u kojoj smo planirali da ostanemo dva dana.

U Bursu smo stigli u poslijepodnevnim satima i prvo smo posjetili prelijepi Panorama 1326 Bursa Fetih muzej gdje su nas dočekali domaćini-predstavnici planinarskog-sportskog kluba NOKTA iz Burse. Zajedno sa domaćinima smo obišle muzejske postavke i uživali u prelijepoj panorama kupoli od 42 metra koja na prelijep način kroz slike prikazuje život u doba osvajanja Burse 1326.godine. Poslije obilaska muzeja naš domaćin udruženje NOKTA organizovao je u konferencijskoj sali muzeja svečano potpisivanje sporazuma o saradnji između Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH i planinarsko-sportskog kluba NOKTA iz Burse. Nakon potpisivanja sporazuma organizovan je i prigodan koktel u holu muzeja. Nakon toga smo se smjestili u hotel u kojem smo imali mogućnost relaksacije i odmora u termalnim bazenima i sauni.

Tokom dvodnevnog boravka u Bursi imali smo nekoliko organizovanih aktivnosti. Većina članova Karavane prijateljstva oba dana je iskoristila za obilazak znamenitosti Burse i za šoping na prelijepim bazarima Burse. Drugog dana boravka u Bursi za grupu naših prijatelja-planinara iz Zenice i Viteza smo organizovali zajedno sa našim domaćinima planinarskim klubom NOKTA iz Burse uspon na planinu Uludag. Iskustvo, dobra kondicija i dobro raspoloženje pomoglo je da bez problema  mješovita bosansko-turska planinarska grupa realizuju uspon na ovu prelijepu planinu koja dominira Bursom.

Sedam planinara iz Zenice i Viteza koji su izvršili uspon na Uludag članovi su PSD Poštar-Zenica-planinarska grupa BiH Exploreri, PSD Zabrđe-Vitez, PD Vedro-Zenica, PSD Trvrtkovac-Zenica. ( Sinan Kasap, Ramiz Bureković, Amira Hrustić, Fikreta Kubat, Abdulah Jašarević, Sabahudin Hrustić, Hajrija Karadarević). Od srca im čestitamo na ovom planinarskom uspjehu.

Dok su se planinari penjali na planinu Uludag, a drugi članovi Karavane prijateljstva uživali u obilasku Burse, ja sam zajedno sa Salihom i ekipom RTV TK Muhamedom i Tarikom zahvaljujući našem prijatelju Salihu Basnaku otputovao u selo Turankoy u općini Kestel u kojem žive Bošnjaci već 150 godina a došli su sa područja Krajine i Istočne Hercegovine (BiH). Veoma smo toplo dočekani od stanovnika sela Turankoy i naših prijatelja Saliha Basnak i Mustafe Sevinca.

Nakon posjete selu Turankoy vratili smo se u Bursu gdje su naši prijatelji iz RTV TK snimali kadrove iz Burse. Takođe, smo iskoristili priliku da posjetimo bazare da kupimo poklone za naše najmilije.

Naši planinari su se vratili na vrijeme da zajedno sa nama prisustvuju prelijepom SEMA programu-plesu derviša koji su za nas pripremili u svom sjedištu članovi Tesavuf Vakfi. Domaćini su nas lijepo dočekali uz čaj i baklave, a nakon toga smo uživali u prelijepom programu uz ilahije i kaside na turskom i bosanskom jeziku. Domaćini su za nas obezbjedili poklone, dolazak i prevoz do hotela gdje smo imali prilike da se još malo odmorimo, spakujemo i pripremimo za povratak u domovinu. Sutradan smo poslije doručka nastavili putovanje preko Istanbula do prelijepog grada Edirne gdje smo nekoliko sati iskoristili za obilazak uže jezgre grada i šoping. Iz Edirne smo prešli granicu u Bugarskoj i nastavili smo svoj put do malog gradića Peshera gdje smo u noćnim satima stigli u hotel na prenoćište.

Noćenje i odmor u Bugarskoj je dobro došlo, jer smo ujutro svi bili odmorniji. Nastavili smo svoje putovanje do glavnom grada Sofije gdje smo nakratko stali da popijemo kahvu i prošetamo centrom grada.

Iz Sofije smo nastavili put preko Srbije i napokon smo stigli u našu Bih i Zenicu u kasnim noćnim satima.

Bilo je ovo još jedno veliko i zanimljivo putovanje od 4.800 kilometara gdje smo posjetili prelijepe gradove, upoznali divne ljude i sreli stare prijatelje koji su nas toplo i od srca dočekali.

Zajedno sa nama je bila ekipa RTV TK Muhamed Kahrimanović i Tarik Huremović koji su bili odlični saputnici i koji su sigurni smo snimili odlične kadrove i razgovore sa zanimljivim prijateljima iz Republike Turske. Sav snimljeni materijal iskoristiće se za reportažu koja će biti emitovana na RTV Tuzlanskog kantona.

Ovo je prilika i da se zahvalimo prevozničkoj firmi Zeni-Tours i vozačima Muameru i Elvedinu na profesionalnoj usluzi, ljubaznosti i odličnoj vožnji tokom čitavog putovanja.

Zahvaljujemo se i kompaniji AS Group koja je podržala naš projekt Karavana prijateljstva 2024.

Hvala i svim učesnicima Karavane prijateljstva koji su nadam se uživali u svemu viđenom i doživljenom. Svako putovanje ima i svojih dobrih i loših trenutaka ali smo sigurni da je bilo mnogo više lijepih trenutaka od onih lošijih. Veliko hvala na povjerenju i prelijepom druženju sa učesnicima Karavane prijateljstva 2024 koji su bili odlični saputnici, zajedno smo podnijeli mnogo napora, ali i doživjeli mnogo prelijepih trenutaka koje ćemo pamtiti cijeli život. Bilo je i pjesme, smijeha, lijepog razgovora i novih uspostavljenih prijateljstava.

Za ovo putovanje i avanturu bilo je potrebno nekoliko mjeseci priprema jer je mnogo toga trebalo dogovoriti i realizovati. Mi smo nevladina organizacija koja sa ovim projektom želi da uspostavi nove mostove prijateljstva i da obnovi stare mostove prijateljstva. Mislim da smo u tome i ovaj put uspjeli jer smo pokrenuli još nekoliko iniicjativa od kojih će korist imati šira društvena zajednica.

Od srca zahvaljujem i Salihu Dizdareviću mome prijatelju koji je zajedno sa mnom i drugim mojim prijateljima ( Abdulah, Ramiz, Sinan, Salem, Ćamil), podnio najviše tereta oko organizacije putovanja.

Hvala i našim medijskim pokroviteljima: Zenicablog, RTV TK, TV Hayat, RTV Zenica, Kalman radio, NTV IC Kakanj, STAV na medijskoj podršci koju su nam pružili tokom pripreme i realizacije projekta Karavana prijateljstva 2024.

Veliko hvala na povjerenju i prelijepom druženju sa učesnicima Karavane prijateljstva 2024 koji su bili odlični saputnici, zajedno smo podnijeli mnogo napora, ali i mnogo prelijepih trenutaka koje ćemo pamtiti cijeli život. Bilo je i pjesme, smijeha, lijepog razgovora i novouspostavljenih prijateljstava.

Izvinjavamo se svima onima koji su možda bili nezadovoljni nekim dešavanjem ili nepredviđenim događajem. Teško je organizovati ovako zahtjevan put od 4.800 km autobusom, proći kroz četiri države, spavati u šest gradova a da ne bude nepredviđenih situacija. Najbitnije je da smo svi živi i zdravi se vratili u našu domovinu i da smo siguran sam uživali u prelijepoj Republici Turskoj.

Na kraju ovog iscrpnog izvještaja koji može samo prenijeti dio svega onog što smo doživjeli i vidjeli tokom deset dana putovanja kroz četiri države ( BiH, Srbija, Bugarska, Republika Turska), dugog 4.800 km,noćenja u šest gradova (osam noćenja), posjeta gradovima Istanbulu, Safranbolu, Kastamonu, Samsunu, Ankari, Eskisehiru, Sogutu, Bursi, Edirne, Peshera, Sofiji i susreta sa velikim brojem prijatelja zahvaljujemo se svima onima koji podržavaju rad Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH koja već 15 godina vrijedno radi na jačanju prijateljskih i bratskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH Jasmin Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno