Kultura

Foto: Rođendan DOL scene BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Rođendan DOL scene BNP-a – Uokviru oblježavanja 65 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je održana svečana akademija. Program obilježavanja godišnjice je počeo proteklog vikenda izvedbom četiri predstave, od čega tri vlastite, te te jednom gostiju iz Slovenije.

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić je kazao da 65 godina poslije produciranja prve predstave za djecu ovo je jedini ili možda jedan od rijetkih tetara koji u kontinuitetu producira predstave za djecu i mlade.

  • Još u toku prve profesionalne sezone, članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (tada Narodnog pozorišta Zenica) prikazali su i prvu predstavu za djecu, bajku Dugonja,Trbonja i Vidonja Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića. Premijera je bila 25. januara 1951. godine. U sezoni 1951/52. u okviru Narodnog pozorišta Zenica dolazi zvanično do osnivanja Pionirskog pozorišta koje će 1978. godine biti preimenovano u Dječiju scenu, potom, 1998. godine, prerasti u Dječiju i omladinsku scenu da bi , konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom – Dječija, omladinska i lutkarska scena”, istakao je Begagić.

Prve teatarske korake, kroz predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene, napravila su poznata teatarska imena kao što su Neža Augustinović, Zdenko Botić, Predrag Jokanović, Haris Burina, Elvedin Avdić, Sabina Kulenović, Danijel Ljuboja, Tarik Filipović, Sanel Agić, Uranela Agić-Burina, Anđela Ilić, Miroljub Mijatović, Snežana Marković, Saša Handžić, Hazim Begagić, Alma Terzić…

Predstave Dječije, omladinske ilutkarske scene učestvovale su na brojnim teatarskim festivalima, susretima i smotrama u Bosni i Hercegovini i susjednim državama. Također, predstave su gostovale u mnogim mjestima u zemlji i inostranstvu. Velike zasluge, prvenstveno zbog angažovanosti i zalaganjem u sklopu Dječije, omladinske i lutkatske scene BNP-a Zenica, idu Miroljubu Mijatoviću koji je i pored teških uslova u kojima se ova kulturna ustanova nalazi uspio da afirmiše veliki broj mladih. U sezoni u kojoj Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica slavi 65. godina postojanja produkcije za djecu, pokrenut je i segment “Pozorište za najmlađe”.

“‘Pozorište za najmlađe’ definiše se kao profesionalni teatar pod vodstvom odraslih, koje za publiku beba od jedne do tri godine starosti priprema scenske izvedbe na koji dolaze u pratnji roditelja ili odraslih pratilaca”, rekao je Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene. Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, njene predstave i članovi, u proteklim godinama su dobili niz značajnih nagrada i društvenih priznanja. U sklopu večerašnje svečane akademije dodjeljena su priznanja i zahvalnice onima koji su u proteklom periodu aktivno učestvovali u raznim aktivnostima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Pogledajte foto galeriju:

 

Foto: J. Hadžić Više na

Posted by Zenicablog on 25. Januar 2016



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno