Zenica

Foto: Rončević na Filozofskom fakultetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Rončević na Filozofskom fakultetu – Predavanje mr. Rončevića sa Univerziteta u Beču  – Odsjek za b/h/s jezik i književnost bio je domaćim magistru Ivanu Rončeviću koji je održao predavanje i povijesnom i kulturnom kontekstu tradicijskog deseteračkoga distiha.

Ovo predavanje prvo je u nizu kojim se uspostavlja saradnja sa Univerzitetom u Beču i Institutom za slavistiku.

U svome izlaganju Rončević je istakao: „Svaki narodni običaj popraćen je narodnim pjesmama. Njima se služimo u iskazu najdubljijih osjećaja. Njima izražavamo svoje misli i zapažanja, a vrlo često su insrumentarij nacionalne, vjerske i političke pripadnosti.

Narodni tradicijski deseterac, stoljećima prenošen usmenom predajom, i danas je nezaobilazan dio zabava, a prepoznatljiv je pod imenom bećarac. S ovim nazivom najčešće povezujemo lascivne stihove, no to je samo jedna od njegovih karakteristika zbog koje često zaboravljamo one ‘lipe i poštene pismice’ u kojima možemo iščitati sve najdublje osjećaje i misli naših naroda.“

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno