Zenica

Foto: Smetovi sa druge strane

Smetovi sa druge strane
Smetovi sa druge strane
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smetovi sa druge strane – Zimski dani navukoše maglu u zeničku kotlinu pa se čovjek pored nebrojeno želja najviše uželi sunca. Jedini izbor su Smetovi! I pravi, mogu potvrditi!

Ne želeći šetati asfaltnom stazom i malo-malo bježati stotinama konja ispod haube i pokojim za volanom, snažnih četverotočkaša, odlučih Smetove bilježiti okom sa druge strane. I tamo naiđoh na četverotočkaše šumokradice kojima zub vremena na sreću dokusuri, pa sada miruju. Ali prekasno, stabla bukve odavno su posječena. Na golo!

Kao trun u oku ostade ova slika i požurih dalje od staze, puštajući da mi sjenka klizi ispred mene kao vodič. Obliazeći livade i staze između rijetkih borova i sve gušće smreke ili kako je neki zovu makija, osjeti se onaj fini „pino“ u nosnicama i pluća otvore sve svoje budžake da taj od Boga dar nađe svoje mjesto u našem tijelu. A sunce, grli nenametljivo onim svojim decembarskim zrakama ne da ugrije, samo da miluje.

I tako, korak po korak, nađem i uvale sa snijegom već okorjelim. Neko je i Snješka otesao. A kada noge uključe alarm, valja stati i nasuti topao čaj iz termoske. Neizostavan prilog, sendvić sa suhorezivom sadržinom. Onda u raskoraku zalogaja i gutljaja, zakotrljaš misli kao grudvu snijega dole u onu maglu gdje se samo da pretpostaviti da je naš grad.

Šetnju završih kako je to i običaj, pored izvora planinske vode, jer ko se jednom napije, kada je voda u pitanju, vraća se dobrom izvoru. I kući vode ponese.

I da ne umanjim dojmove pričom, neka slika koju progovori…

Foto/Autor: Said Šteta

 

Tekst i foto: Said Šteta – Više na

Posted by Zenicablog on 29. Decembar 2015

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno