Zenica

FOTO: “Uzavreli grad” – priča o industrijskoj prošlosti Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, 12. oktobra 2024. godine, izveo sam prvu turističku turu o industrijskom naslijeđu Zenice pod nazivom “Uzavreli grad”, na kojoj je učestvovalo 90 osoba. Tura je trajala tri i pol sata, a cilj mi je bio da kroz nju oživim industrijsko naslijeđe Zenice, jednog od najvažnijih industrijskih centara Bosne i Hercegovine.

Kroz niz pažljivo odabranih tačaka, vodio sam učesnike kroz historiju grada, s posebnim fokusom na ključne industrijske gigante poput Rudnika mrkog uglja, Željezare, Termoelektrane i Papirne, počevši na platou Stare željezničke stanice uzane pruge. Na svakoj od ovih lokacija, ispričao sam priče o njihovom uticaju na razvoj Zenice i život u gradu. Posebno značajan trenutak bio je u zeničkoj Termoelektrani, gdje smo u jedinstvenom ambijentu zajedno gledali dokumentarni film/žurnal “Ljudi i čelik” iz 1954. godine. Film je dodatno osvijetlio važnost čelične industrije za grad i njen uticaj na sudbine ljudi.

Pored historijskog segmenta, odlučio sam uključiti i gastro doživljaj. Tokom ture, učesnici su imali priliku degustirati repliku poznatog “napitka iz Željezare” – kombinaciju soka i soli, koji je bio svojevrstan simbol osvježenja za radnike tokom napornih radnih sati u postrojenjima na visokim temperaturama.

Iako su učesnici većinom bili iz Zenice i Sarajeva, posebno me obradovalo prisustvo bračnog para Kusovac, koji je specijalno za ovu priliku doputovao sa hrvatskog otoka Korčula. Njihova želja da budu dio ove priče o Zenici pokazala mi je koliko bi tura mogla biti zanimljiva.

Na kraju ture, svi smo se okupili na krovu hotela “Internacional”, odakle smo pogledali grad iz druge perspektive i analizirajući njegovo bogato industrijsko naslijeđe.

Ovu turu uvrštavam u svoju turističku ponudu, a nadam se da će biti zanimljiva turistima i gostima grada Zenice.

Neki od komentara na turu:

– Na ovoj turi sve je po meni bilo perfektno. Vodič Afan je živa enciklopedija i stvarno dobro prenese sve informacije. Mi smo oduševljeni i jedva čekamo neku novu turu u Zenici ili nekoj planini
– Preporučio bi svima da izdvoje vrijeme bar za jednu vašu turu, nema kritika, sve je bilo u najboljem redu, sve pohvale☺️
– Čitava tura je bila odlična. Količina informacija ogromna, a opet taman dovoljna da se većina detalja može zapamtiti i da se sve može pratiti bez ikakavih problema. Svaki dio ture je bio zanimljiv na svoj način, a najviše mi se dopalo što smo mogli ući u termoelektranu i hotel Internacional. Svidjelo mi se i što smo mogli probati sok sa soli koji su pili radnici, slike kako je to izgledalo prije, film. Vjerovatno najinovativnija tura na kojoj sam bila, pomogla mi je da bolje upoznam historiju Zenice i da obiđem neke dijelove grada u kojima do sada nisam bila. Definitivno bih svima preporučila da barem jednom prisustvuju ovoj turi. Svaka čast Afane!
– Zahvaljujem se Afanu za predanost, korektnost i ljubav prema našem divnom gradu koju nesebično dijeli sa nama. Osjeti se to ❤

️ #Bosnolog #Zenica #tourism #tourguide #visitbosnia #guide #guidelife #turizam #visitzenica #citytour #industrialtourism #tourist #tour #heritage #mine #factory #chimney

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno