Zenica

Foto: Vranduk – Dan šehida

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Drugi dan Ramazanskog Bajrama u Bosni i Hercegovini se obilježava i kao Dan šehida.  Tim povodom i na području Mjesne zajednice Vranduk, učenjem Ja’sina i Fatiha, te obilaskom mezarja obilježen je Dan šehida. Prvo je u 10 sati proučen Ja’sin u mesdžidu džemata Ljubetovo, proučena dova i Fatiha na mezarju Ljubetovo. U 11 sati u mesdžidu džemata Varošište, proučen je Ja’sin i dova, te Fatihe na mezarju Varošište za šehide iz ovoga džemata. Iza podne namaza u džamiji Sultana Fatiha u Vranduku proučen je Ja’sin i dova za 11 šehida MZ Vranduk.
Nakon toga kod Spomen česmi šehidima Vrandučkog kraja, koja se nalazi u blizini džamije, proučeno je 20 Fatiha za šehide cijelog Vrandučkog kraja, za svakog šehida posebno. Slijedio je obilazak mezarja u Vranduku, gdje je ukopano nekoliko šehida iz Vranduka.
Kompletno obilježavanje Dana šehida u Vranduku predvodio je Ramiz ef. Redžić, imam džamije u Vranduku.
Inače, doveći i moleći se, muslimani danas odlaze na mezarja gdje se sjećaju svojih najboljih kćeri i sinova, onih koji su dali živote kako bi u periodu 1992.-1995. odbranili BiH.
Ovo je dan kada se sjećamo sestara i braće koji su herojski i plemenito, položili svoje živote kako bi mi danas bili među živima.
Rijaset Islamske zajednice naše zemlje je 23. januara 1995. ustanovio Dan šehida.

Ekrem Imamović za Zenicablog

Više na

Posted by Zenicablog on 18. Juli 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno