Biznis Zenica

FOTO: Zajedničkim presjecanjem vrpce privrednika, partnera i zvanica svečano otvoren Generalni BH sajam ZEPS 2024

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zajedničkim presjecanjem vrpce privrednika, partnera i zvanica, svečano je otvoren Generalni BH sajam ZEPS 2024, najbolje organizirani sajma ove vrste na Zapadnom Balkanu, privredni događaj godine, sa najviše atrakcija i zanimljivosti, navodi se u saopštenju za medije Generalnog BH sajma ZEPS 2024.

Ovogodišnji ZEPS prostire se na rekordnih 20.000 m2. Učestvuje 400 kompanija sa više od 1.200 brendova iz Bosne i Hercegovine i svijeta, uz izlagače svjetske reputacije.

Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg međunarodnog Generalnog BH sajma ZEPS 2024, a nacionalno učešće Turske organizuje Istanbulska trgovinska komora, druga po redu najveća privredna komora na svijetu sa više od 800.000 članica.

Prisutnima će se obratiti Sanel Ibrić – menadžer sajma ZEPS 2024, Fuad Kasumović gradonačelnik Grada Zenica, Samir Šibonjić ministar za privredu ZDK, Nezir Pivić premijer Vlade ZDK, Vojin Mijatović ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH, Dino Selimović savjetnik ministra vanjskih poslova BiH (u ime ministra Elmedina Konakovića), Hatidža Jahić – savjetnica za ekonomska pitanja u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, zatim Halil Ibrahim Ara predsjednik privredne komore Eskisehir, Bülent Suer predsjednik Uprave ZiraatBank BH, Eshible Ibrahim Ahmed – predstavnik delegacije iz Libije, Šekib Avdagić predsjednik Istanbulske privredne komore, te Sadik Babür Girgin ambasador Republike Turkiye u BiH.

U svome obraćanju prisutnima, menadžer sajma ZEPS, Sanel Ibrić je istakao da ZEPS ujedinjuje. „Naša snaga je u zajedništvu. Bosna i Hercegovina je zemlja bogata talentima, resursima i mogućnostima, ali da bismo te potencijale iskoristili u punoj mjeri, moramo raditi zajedno. ZEPS je mjesto gdje se otvaraju vrata za nove saradnje, projekte i inovacije koje će oblikovati našu budućnost“. On je poručio da da je ovogodišnji ZEPS početak jedne nove uspješne priče koja ponovo kreće iz Zenice, Zeničko – dobojskog kantona, Bosne i Hercegovine. „Vratili smo značaj ZEPS-a i dobili jedan novi regionalni sajamski brend, koji će nastaviti svoju misiju ali sada sa puno više snage i uticaja“, kazao je Ibrić.
Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica izrazio je zadovoljstvo što se ova značajna manifestacija održava u Zenici, gradu s bogatom privrednom tradicijom. Gradonačelnik Kasumović istakao je važnost sajma za dalji ekonomski razvoj, zahvalivši se organizatorima, posebno domaćem privredniku, gospodinu Elviru Ajanoviću, na

preuzimanju licence za ZEPS i ponovnom oživljavanju ovog događaja. “Uvjeren sam da će plodovi ovog sajma rezultirati novim poslovima, partnerstvima i saradnjama”, kazao je Kasumović.
Ministar privrede u Vladi Zeničko – dobojskog kantona, Samir Šibonjić kazao je kako je uvjeren da će sa ovogodišnjeg ZEPS-a biti poslana poruka jedinstva. On je naglasio da je upravo ZEPS mjesto gdje će ponos turske automobilske industrije TOGG biti prvi put promoviran van turskih granica. „Posebna zasluga ide Šekibu Avdagiću predsjedniku Istanbulske privredne komore, koji je rođen u Zenici i koji je svojim angažmanom i radom zaslužan za prijateljstvo sa Republikom Turskom. Zahvaljujem se svim nivoima vlasti i gradu Zenici na njihovoj podršci. Ovaj sajam će vratiti ponos Bosni i Hercegovini, jer je on ponos naše države“, istakao je Šibonjić.

Nezir Pivić, premijer Vlade Zeničko – dobojskog kantona izrazio je veliku radost i zadovoljstvo zbog oživljavanja ZEPS-a, koji je dugi niz godina bio simbol Zenice. On se zahvalio svima koji su doprinijeli njegovoj organizaciji, posebno kompaniji Tapas i ministru Šibonjiću zbog njegovih veza s Turskom, koja je ove godine zemlja partner sajma. „Zato budimo ponosni na sajam ZEPS, jer to je potvrda da se imamo čime ponositi, te da imamo kvalitetnu selekciju i igrače koji posluju u premijer ligi Evrope i svijeta“, riječi su Pivića.

Vojin Mijatović ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH istako je kako mu je veoma drago vidjeti da se Zenica vraća na mapu važnih privrednih dešavanja. On je kazao da su sve mjere Vlade FBiH usmjerene na jačanje konkurentnosti firmi, a one su motor razvoja ne samo Federacije BiH, već i cijele države. Mijatović je izrazio želju za jačanjem poslovnih odnosa između BiH i Turske, s posebnim naglaskom na privlačenje turskih investitora u što većem broju.

Dino Selimović savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, obratio se u ime ministra Elmedina Konakovića, kazavši kako su organizatori sajma uložili velike napore kako bi se ZEPS održao u jednom zaista odličnom izdanju. Sajam ZEPS treba ponovno preuzeti svoju ulogu u povezivanju ideja, promociji inovacija i razmjeni zajedničkih iskustava. “Uloga Ministarstva vanjskih poslova BiH, kroz mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, jeste da bude u funkciji promocije bh. privrede, proizvoda i usluga, s ciljem otvaranja novih, boljih i kvalitetnijih radnih mjesta za mlade ljude ove zemlje. Siguran sam da zajedničkim radom možemo ostvariti te ciljeve”, kazao je Selimović.

„Sajam ZEPS već godinama pruža neprocjenjivu platformu za promociju industrijskih, tehnoloških, ali i cijelih privrednih potencijala Bosne i Hercegovine i šire regije. ZEPS predstavlja spoj tradicije i inovacija. To je mjesto gdje domaći i međunarodni privrednici mogu ostvariti kontakte, razmijeniti iskustva i unaprijediti svoje poslovne procese“, istakla je Hatidža Jahić, savjetnica za ekonomska pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, koja se obratila u njegovo ime. Ona je istakla da je ZEPS više od sajma, prilika da pokažemo svijetu snagu bosanskohercegovačke ekonomije i potencijal za bolji i brži razvoj.

Halil Ibrahim Ara, predsjednik Privredne komore Eskisehir, u svom je obraćanju istakao kako je velika čast biti prisutan u Bosni i Hercegovini, prijateljskoj zemlji, te učestvovati u organizaciji ovog značajnog sajma. On je potvrdio da će Privredna komora Eskisehira nastaviti pružati podršku jačanju privredne saradnje. Na kraju, uputio je srdačne pozdrave u ime Eskisehira, sa željom da ovaj sajam dodatno osnaži međusobne ekonomske i prijateljske veze.

Bülent Suer predsjednik Uprave ZiraatBank BH je kazao da Ziraat Banka, otkako je osnovana u Bosni i Hercegovini, doprinosi razvoju ekonomije kako bi Bosna i Hercegovina stala na svoje noge, te vjeruje da se zemlja kreće u tom pravcu. “Sajam ZEPS predstavlja izuzetnu priliku za mala i srednja preduzeća. Nakon pet godina, raduje nas što se ponovo pokreće jedna vrlo važna aktivnost na ovom prostoru, a to je upravo ZEPS 2024”, istakao je Suer.

“Veoma sam zadovoljan što se ovaj sajam vratio poslije toliko godina. Libija i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre odnos, posmatrano kroz historiju. Veliki broj bosanskih firmi dolazi u Libiju, pogotovo vezano za građevinski sektor. Nadamo se da ćemo ovim sajmom obnoviti i dodatno ojačati odnos između Bosne i Hercegovine i Libije“, riječi su Eshible Ibrahima Ahmeda, predstavnik delegacije privrednika iz Libije.

Veliku pažnju izazvalo je obraćanje Šekiba Avdagića, predsjednika Istanbulske privredne komore, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je prisutan na ovom značajnom događaju zajedno sa kolegama iz Turske i BiH. Istakao je da se osjeća kao domaćin, a ne kao gost, naglašavajući važnost sajma ZEPS kao platforme koja ne samo da približava poslovne ljude, već i jača prijateljske odnose između dvije zemlje. “Posebno je značajno to što je ovdje predstavljena turska automobilska marka TOGG, koja se prvi put našla van granica Turske. To je veliki korak i pokazuje koliko nam je važna Bosna i Hercegovina”. On se zahvalio ministru trgovine Republike Turske Omeru Bolatu, što im je omogućeno da Republika Turska bude ove godine zemlja partner ZEPS-a, mada su nastupi Istanbulske komore isplanirani dvije godine unaprijed.

Ambasador Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo što su se inovacije kao što automobil TOGG, našle na sajmu ZEPS. “Također želim se zahvaliti ministru Šibonjiću i predsjedniku Avdagiću na prisustvu Turske kao zemlje partnera ovogodišnjeg Generalnog BH sajma ZEPS. Između Turske i Bosne i Hercegovine se odvijaju intenzivni diplomatski i prijateljski odnosi i želimo da se oni poboljšaju i podignu na novi nivo napretka”, kazao je ambasador Girgin.

Kao ponos privrede cijele Bosne i Hercegovine, ZEPS se ove godine održava od 1. do 5 oktobra na Kamberovića Polju, u Zenici, srcu Zeničko – dobojskog kantona, pokretaču razvoja Bosne i Hercegovine, i jednom od privredno najaktivnijih područja u regiji Zapadnog Balkana.

Ove godine na ZEPS-u učestvuje više od 400 kompanija sa više od 1.200 brendova iz Bosne i Hercegovine i svijeta, na rekordnoj površini od 20.000 m2, uz izlagače svjetske reputacije.

U idućih pet dana koliko će trajati ZEPS, organizatori su priredili niz zanimljivih sadržaja za posjetioce, među kojima su četiri panela, i to o umjetnoj inteligenciji, startup-ima i mikro preduzećima, panel Zeničke razvojne agencije, te centralni panel koji će se održati u petak – „Kuda ide privreda BiH“ sa eminentnim poznavaocima ekonomskih prilika u zemlji i top menadžerima. Također, tu su još nekoliko tehnoloških premijera i iznenađenja o kojima će biti više riječi tokom sajma na zahtjev samih izlagača, te svakodnevni letovi sa Pasha Ballons atrakcijom, kao i nagradna igra za posjetioce sajma sa glavnom nagradom, odlazak na odmor u Tursku.

Do sada je, u ovih 30 godina, ZEPS okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u Bosni i Hercegovini.

Iz Organizacionog tima su poručili da ZEPS ove godine obarasve rekorde. „Zahvalili bsmo se svima koji su vjerovali u nas, i koji su doprinijeli da ovaj veliki projekat iznesemo na ovako sjajan način. Dobro došli i jedno veliko hvala!“, navodi se u saopštenju za medije Generalnog BH sajma ZEPS 2024.

ZEPS 2024. I BUDUĆNOST MOŽE POČETI!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno