Info

FOTO: Zeničani osmi na Otvorenom prvenstvu Evrope u robotici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Otvorenom prvenstvu Evrope u robotici za djecu i mlade, koje se ove godine održalo u Breši (Brescia) u Italiji, učestvovalo je više od 150 ekipa u tri starosne kategorije.

Na takmičenju je učestvovalo 80% ekipa iz Evrope i 20% ekipa iz cijelog svijeta koje su dobile pozivnicu organizatora.

Bosnu i Hercegovinu na takmičenju je predstavljalo šest ekipa, četiri iz Zenice i dvije iz Sarajeva.

Na dvodnevnom takmičenju u italijanskoj Breši, takmičari su na prvom danu prezentovali programska rješenja za robote po već poznatom zadatku ovogodišnje teme Svjetske robotske olimpijade (WRO).

Na drugom danu takmičenja, takmičarima je prezentovan potpuno novi zadatak koji su samostalno rješavali.

Rezultat drugog dana je i donio najveći uspjeh našim mladim robotičarima na dosadašnjim takmičenjima, gdje su naša ekipa iz Zenice i takmičari Rejhan Babić i Esma Dedić, osvojili drugo mjesto a ukupno visoko osmo mjesto od 57 ekipa u srednjoj, juniorkoj kategoriji.

Sve ekipe su polaznici STEM akademije Zenica i STEM akademije Sarajevo, a u ostalim starosnim kategorijama smo ostvarili zavidne rezultate, 14. mjesto u Elementary kategoriji i 22. mjesto u Senior kategoriji.

Bosna i Hercegovina je četvrtu godinu zaredom organizator Državnog prvenstva u robotici za djecu i mlade po propozicijama Svjetske robotske olimpijade WRO, koja je najelitnije i najmasovnije takmičenje iz robotike za mlade u cijelom svijetu.

Ove godine je učestvovalo više od 20 000 takmičara na državnim takmičenjima širom svijeta.

Finale Svjetske robotske olimpijade će se održati od 27. do 30. novembra ove godine u Izmiru, a tu će našu zemlju predstavljati dvije ekipe iz Tuzle i jedna iz Zenice.

Za Zenicablog Kenan Varda – Nacionalni organizator Svjetske robotske olimpijade za Bosnu i Hercegovinu

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno