Posuđeno

Fotošopirani plakati: “Sultan” nije kandidat za vijećnika u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na društvenim mrežama kruži predizborni plakat Gradskog odbora SDP-a u Zenici na kojem “pozira” prošlogodišnja senzacija u tabloidima Elmedin Karić. On ipak nije na listi kandidata za Gradsko vijeće Zenice na ovogodišnjim izborima.

Na Facebook stranici Zenica Press, 10. septembra 2024. godine objavljena je slika navodnog predizbornog plakata na kojem je Elmedin Karić predstavljen kao kandidat za Gradsko vijeće Zenice ispred Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Do datuma pisanja ove analize, objava je imala gotovo 200 interakcija, a ista slika objavljena je na još petnaestak Facebook profila i stranica.

Elmedin Karić “Sultan” iz Busovače dobio je prošle godine svojih “pet minuta slave” na društvenim mrežama i u medijima nakon što je intervjuisan jer praktikuje poligamiju, odnosno živi s dvije žene. Posebno su ga “voljeli” tabloidi, gdje je njegova priča privlačila čitatelje i čitateljke, a u javnosti se pojavljivao i s visokim političkim dužnosnicima.

Na zvaničnoj Facebook stranici SDP-a Zenica, 10. septembra 2024. godine objavljene su slike kandidata/kinja ove partije za Gradsko vijeće u Zenici na predstojećim lokalnim izborima. Elmedin Karić nije među njima. Na 29. mjestu je kandidat Suad Skomorac. Međutim, iz nepoznatog razloga, predizborni plakat ne sadrži fotografiju ovog kandidata.

Dakle, “predizborni plakat” koji prikazuje Elmedina Karića kao SDP-ovog kandidata za zeničko gradsko vijeće je fotošopiran.

Karić nije ni na jednoj od kandidatskih lista koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Raskrinkavanje se i prethodnih godina bavilo fotošopiranim predizbornim plakatima u analizama ovdjeovdje i ovdje. Riječ je o relativno čestoj praksi diskreditovanja neke političke partije uoči izbora.

Shodno činjenicama, prvu objavu “predizbornog plakata” na kojem je Elmedin Karić, bez jasne napomene da se ne radi o autentičnom izbornom materijalu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge takve objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno