Politika

Francuski ambasador posjetio Vladu ZDK: Puna podrška razvoju i evropskom putu BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas posjetio je sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima razgovarao o međusobnoj saradnji i mogućnosti unapređenja odnosa na svim poljima.

Premijer Pivić je upoznao francuskog ambasadora sa radom vlade koju predvodi te prioritetnim aktivnostima i projektima, gdje posebno mjesta imaju borba protiv korupcije i unapređenje u sektoru zdravstva.

Naveo je da je Vlada posvećena jačanju Ureda za borbu protiv korupcije, kao i donošenju pravnog okvira za efikasniju borbu protiv korupcije, posebno izdvojivši Zakon o provjeri imovine nosilaca javnih funkcija, koji je u parlamentarnoj proceduri. U oblasti zdravstva naglasio je projekat izgradnje Nove bolnice u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji će značajno unaprijediti nivo zdravstvene usluge za oko 400 000 pacijenata u ovom kantonu te pacijente iz susjednog Srednjobosanskog kantona.

Ambasador Delmas je prilikom svoje prve službene posjete ovom kantonu naglasio da Francuska prati razvoj Bosne i Hercegovine te da snažno podržava evropski put naše zemlje. Najavio je da će Francuska ambasada pratiti i podržavati projekat izgradnje Nove bolnice, te da snažno podržava borbu protiv korupcije i rad Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a.

Francuskog ambasadora je zanimao i stav premijera Nezira Pivića spram Plana rasta, za koji je ovaj kanton, zajedno sa još tri, dao mišljenje s rezervom, naglasivši da je evropski put jako važan, ali da je svjestan da je ovo kompleksan proces s obzirom na uređenje BiH.

Premijer Pivić je rekao da je stav četiri kantona koji nisu prihvatili predloženi dokument potvrdila i Evropska komisija te da ostaje pri stavu da Plan rasta mora obuhvatiti dvije najvažnije reforme, a to je imenovanje sudija Ustavnog suda i ukidanje entitetskog veta pri odlučivanju u Vijeću za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću BiH. Također je naglasio da je neprihvatljivo da Planom rasta budu obuhvaćeni zakoni koji su proglašeni neustavnim, kao što je Zakon o tehničkim karakteristikama RS.

Premijer ZDK je ponovio da potpuno podržava evropski put BiH te da je ovaj proces prilika da se provedu reforme i usvoje kvalitetni zakoni koji će biti dobri i korisni za građane i državu BiH. Pozvao je Evropsku uniju da se jasno ogradi od političkih snaga koje samo deklarativno podržavaju evropski put BiH, a sa druge strane opstruišu ovaj proces.

Ambasador Delmas je izrazio spremnost jačanje saradnje Francuske ambasade sa Univerzitetom u Zenici, koji je dana dobio Francuski kutak gdje će studenti imati priliku da se upoznaju i uče o francuskoj kulturi, rekavši da postoji spremnost da se osiguraju uslovi za učenje francuskog jezika i u srednjim školama.

Također je ponudio saradnju u oblasti tzv. zelene tranzicije, a izrazio je i spremnost za unapređenje tradicionalne dobre saradnje policija Francuske i BiH.

Direktorica Francuskog instituta u BiH Loé Lagrange rekla je da ova prijateljska država generalno posvećena podršci obrazovanju u BiH, javnom zdravstvu te održivom razvoju, sa fokusom na pitanja zaštite okoliša.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno