Kultura

Galerija “Preporod” Zenica: Priznanja i zahvalnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Galerije „Preporod“ Zenica usvojila je Pravilnik o dodjeli Priznanja i Zahvalnicana, na osnovu prijedloga Upravnog odbora Galerije „Preporod“ Zenica

Prema navedenom Pravilniku utemeljena su Priznanja „Hasan Begičević“ za  naročite zasluge i izuzetan doprinos razvoja i  afirmacije Galerije “Preporod” Zenica.;Priznanje “Amira Emina Pašalić” za  značajan doprinos iz oblasti likovne umjetnosti i Priznanje “Jasmin Fejzić” za značajan doprinos u oblasti primijenjene umjetnosti.

Ove godine najviše Priznanje “Hasan Begičević “ dodijeljeno je prof.dr.Sanjinu Kodriću, predsjedniku Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine.Inače ovo priznanje dodjeljuje se svake dvije godine i dodjeljuje se samo jednoj osobi.

Priznanja “Amira Emina Pašalić” i “Jasmin Fejzić” ove godine nisu dodjijeljena,kako bi se Upravni odbor mogao opredijeliti kome dodijeliti ova priznanja sljedeće godine. Ova priznanja se dodjeljuju svake godine jednoj ili više osoba za određenu oblast.

Inače ,Upravni odbor Galerije “Preporod” Zenica je prilikom rada na Pravilniku o dodjeli Priznanja i Zahvalnica,rukovodio se činjenicom da u Gradu Zenici postoje umjetnici ,koji su ostavili prepoznatljiv trag baveći se umjetnošću. Treba napomenuti da su neki od njih bili i članovi zeničkog Preporoda,bili učesnici likovnih kolonija “Stara Bosna” ,te učesnici likovnih izložbi ,čija su djela prikazana u Zenici, Sarajevu,Kalesiji i Traniku,kroz kolektivnu izložbu u organizacji BZK”Preporod” Zenica. Nažalost ,mnogi od njih nisu više živi i Galerija “Preporod” Zenica je htjela na ovaj način sačuvati njihovo ime od zaborava,ali i jedan vid zahvalnosti za sve ove geodine koje su proveli u zeničkom Preporodu,kao članovi Likovnog kruga ili kao umjetnici koji su bili prepoznatljivi u našem gradu.

Za sve nas, podsjetimo se ukratko ko su umjetnici po kojima smo utemeljili Priznanja:

Hasan Begičević bio je bosanskohercegovački slikar, rođen je 1929. godine u Zenici. Školovao se u Zenici i Sarajevu u klasi akademika Ismeta Mujezinovića. Poslije završetka školovanja vratio se u Zenicu i do penzionisanja radio je kao pedagog likovne umjetnosti u brojnim zeničkim školama. Bio je član likovnog kluba zeničkih slikara. Svoja djela izlagao je na velikom broju zajedničkih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored niza priznanja za svoj slikarski opus, Hasan Begičević dobitnik je i Nagrade grada Zenice. Hasan Begićević je umro 10. septembra 2000. godine u Zenici.

Amira Emina Pašalić rođena je 1947. godine u Nemili.Završila je Srednju medicinsku školi u Zenici i radila je u „Domu zdravlja“ Zenica.Bavila se slikanjem na svili od 1985.godine. Takođe je slikala na staklu i modnoj odjeći od svile i pamuka koji se mogu vidjeti na mnogim Zeničankama ,ali i širom regiona.Bila je zaljubljenica u prirodu, pa su motivi na njenim radovima većinom cvjetni.Imala je dvije samostalne izložbe u okviru Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 1996. i 2002. godine. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi u organizaciji zeničkog Preporoda, kao članoca Likovnog kruga BZK“Preporod“ Zenica

( Zenica, Travnik,Kalesija Bosanski kulturni centar Sarajevo). Učesnica nekoliko likovnih kolonija“Stara Bosna“ na Vranduku u organizaciji BZK“Preporod“ Zenica i u Kalesiji-Džafići,u organizaciji BZK“Preporod“ Kalesija.

Jasmin Fejzić rođen je 30. decembra 1964. godine u Zenici, gdje je živio, radio i stvarao. Potiče iz porodice koja je imala stolarsku radnju. Još kao dijete tu se igrao i pravio razne drvene sklupture. Završio je Mašinsko tehničku školu u Zenici. Radio je u preduzeću „Preporodu“ pri Željezari.Svoje slobodno vrijeme je provodio stvarajući neobične makete. Uglavnom su to bili brodovi jedrenjaci, kakvi su se koristili u starija vremena, a koje je izrađivao od prirodnih materijala.“Leteći holandez”, “Galiot”, replika broda iz filma “Pirati s Kariba”, “ Kineski piratski brod”, Ilirski brod koji je bio usidren ispred njegove kuće u zeničkom naselju Carina, samo su neke od maketa koje je napravio.Bio je svojevrsni ambasador naše države, s obzirom na to da se njegovi radovi nalaze širom svijeta.Jasmin je bio član Likovnog kruga Bošnjačka zajednica kulture “ Preporod” Zenica, bio je učesnik Likovnih kolonije „Stara Bosna“ u organizaciji zeničkog Preporoda.Za sebe je rekao da je “mornar na kopnu, u srcu Bosne, koji stvara brodove”, a ovim hobijem – izradom maketa se počeo baviti početkom 80-tih godina. Nakon duže pauze od 15-ak godina, ponovo se “latio posla”.Za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine, izradio je Eiffelov toranj visine metar i po od šibica. U maketu je Eiffelovog tornja je ugradio oko 6000 šibica. Isti se i dan danas nalazi u Francuskoj.Njegov najveći projekat je replika Ilirskog broda dugog dvanaest, širokog tri a visokog četiri metra.Nažalost, u martu 2018. godine u olujnom nevremenu stradao je Ilirski brod. Fejzić bio je vanserijski umjetnik, naivac sa neobičnom strašću za simbole srednjovjekovne Bosne, poznat po tome što je jedini u takvom formatu, u prirodnoj veličini, većinom sam finansirajući vlastite projekte, gradio katapulte, replike stećaka, topova i kraljevskih prijestolja, brojne autentične bosanske rukotvorine, koje je izlagao i prodavao širom Bosne i Hercegovine i u zemljama regiona.Umro je 11. januara, 2017. godine u svojoj 53. godini života nakon kratke i teške bolesti u Zenici.

Skupština Galerije “Preporod” Zenica dodijelila je i Zahvalnice članovima Galerije “Preporod” Zenica ,medijima, javnim ustanovama i javnim preduzećima ,koji su svojim doprinost doprinijeli afirmaciji i razvoju rada Galerije “Preporod” Zenica.

Dodijeljene su

Zahvalnice za medijsku promociju Galerije „Preporod“ Zenica

„Zenicablog“ , NN “Naša riječ“ ,Federalna Televizija ,Radio Federacije Bosne i Hercegovine , TV Bosne i Hercegovine ,NTV Kakanj ,TV Zenica ,„Biserje“

Zahvalnice za dugotrajnu saradnju i podršku radu Galerije „Preporod“ Zenica

JU Muzej grada Zenica ,Jevrejska opština u Zenica, JU Bosansko narodno pozorište Zenica, JU Gradska biblioteka Zenica ,Medžlis islamske zajednice Zenica ,JU Osnovna muzička škola Zenica ,JU Srednja muzička škola Zenica ,Eurocpy.

Zahvalnice za afirmaciju  i podršku radu Galerije „Preporod“ Zenica

prof. Dževad Drino , dr. Senad Huseinagić , Azra Moćević , Aida Hodžiž Pašalić ,Nejira Serdarević Nedim Talić ,Zahida Šišić ,Muhamed Begagić ,Vedad Šestić,Amra Muslić Halilović ,Semir Sofić, Emin Članjak.

Priznanja i Zahvalnice, svim dobitnicima biće uručene  na sljedećoj sjednici Upravnog odbora Galerije “Preporod” Zenica.

Ovom prilikom članovi Skupštine Galerije “Preporod” Zenica zahvaljuju se svim medijima,javnim ustanovama,javnim preduzećima i svim pojedincima koji su svojim doprinosom afirmisali rad Galerije “Preporod” Zenica.

P R E D S J E D N I C A Galerija „Preporod“ Zenica Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno