Politika

Gradske organizacije SPU BiH Zenica: Odgovor na navode predsjednika Dževahida Sokića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ODGOVOR   na objavljenu informaciju od 28.06.2024.godine pod naslovom: VIDEO: Stranka penzionera BiH između frakcija i raskola

Svaka medalja ima dvije strane a istina je jedna  i „ako laže koza ne laže rog“

Poštovani,

Vaš medij je 28.06.2024.godine objavio navode iz press konferencije  u printanom obliku i u vidu video uradka u dužini 7 minuta i 26 sekundi , koju je održao predsjednik SPU BiH gospodin Dževahid Sokić u Zenici.

Molimo Vas da na osnovu Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine ( „Sl.novine Federacije BiH“ , br.59/2002. 19/2003 i 73/2005 – neslužbeni prečišćeni tekst ) i člana 38. Zakona o javnom informisanju ( „Sl.novine ZDK-a 13/98) , objavite ovaj odgovor  na objavljenu informaciju.

Prije svega, od predsjednika SPU BiH gospodina Dževahida Sokića , najmanje smo očekivali da na navedenu press konferenciju od 28.06.2023.godine pozove i nas , članove organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica, koga smo u posljednih par mjeseci pozivali nekoliko puta da razgovaramo.

U nevedenoj izjavi gospodina Sokića izrečen je  veoma mali broj istine i suvislih argumenata  za tako nešto.

Sam upada u zamku , da ovakvim sramnim neistinama želi da i dalje omalovaži , „oblati“ i „ocrni“ rukovodstvo i organe Gradske organizacije SPU BiH Zenica, sve čestite i poštene članove Gradske organizacije , posebno predsjednika Gradsske organizacije SPU BiH Zenica Mehmeda Rahmanovića , označavajući ga kao glavnog „ frakcionaša“ kako to  navodi  predsjednik Sokić.

Takođe upada u zamku jer sam ističe da je sve počelo njegovim izborom za predsjednika SPU BiH 19.12.2023.godine na Ilidži na 3.Kongresu SPU BiH , nikad dovršenog niti završenog u skladu sa Statutom SPU BiH i Poslovnikom o radu 3.Kongresa SPU BiH, što nije tačno. Rezutat njegovog ponovnog izbora za predsjednika SPU BiH , u drugom krugu , na 3.Kongresu SPU BiH 19.12.2023.godine niko nije niti dovodi u pitanje. Formalno-pravno izabran je večinom prisutnih delegata 3.Kongresa u drugom krugu jer je on dobio 37 glasova  od mogućih 90 delegata 3.Kongresa ili  68 prisutnih delegatana 3.Kongresu na drugom krugu glasanja , a pritivkandidat iz Kaknja, gospodin Munir  Karahodžić je dobio 30 glasova iako je on u prvom krugu imao najviše glasova od tada tri kandidata , 31 glas,  a gospodin Sokić je imao 30 glasova  dok je  treći kandidat iz Tuzle gospodin Hajro Kofrc je dobio 17 glasova.!  Dakle to je još jedna u nizu neistina gospodina Sokića.

Predsjednik SPU BiH gospodin Sokić , u svom nastupu , ne pominje da je već obnašao u prethodnom mandatu ovu bitnu funkciju u Stranci, ne pominje  ni pra početak nesuglasica  , još iz doba priprema za izbore u organe Stranke od mjeseca aprila 2023.godine, kada je na sebi svojstven autokratski način , zajedno sa svojim ljubimcima i istomišljenicima oličenim u imenima gospode Fadila Alihodžića, dugogodišnjeg i samozvanog „generalnog sekterara“ SPU BiH , kanije sekretara SPU BiH, člana Predsjedništva SPU BiH , kandidata za predsjednika SPU BiH na pomenutom 3.Kongresu SPU BiH od 19.12.2023.godine , koji odustaje  od kandidature  na samom 3.Kongresu i gospodina Hidajeta Humića „poželjnog“ kadra gospodina Sokića , predsjednika svega i svačega,  koji je bezuspješno u prethodnom periodu obavljao dužnosti: predsjednik Glavnog odbora SPU BiH, predsjednik Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a,  povjerenik za SPU BiH ZDK-a, kandidata i „lažno“ izabranog predsjednika Kantonalne organizacvije SPU BiH od 26.06.2023.godine, koji na toj dužnosti nije ostao dugo jer je Nadzorni odbor SPU BiH  na 8.sjednici od 03.08.2023.godine , donio odluku o poništenju njegovog izbora jer je bio neregularan, nezakonit i nestatutaran i koji je bio kandidat gospode Sokića i drugih za člana Glavnog odbora „ispred“ Zeničke organizacije , koga zenička organizacija nije predlagala i na taj način je prekršen član 87.stav (3) Statuta SPU BiH, itd. itd.

Ovo je vrh ledenog brijega i sve se svodi na to da predsjednik Sokić i kompanija po svaku cijenu žele da održe politički živim gospodina Hidajeta Humića iz Zenica, koga ponovo naglašavamo zenička organizacije nije nikada predlagala  za bilo kakvu ulogu i funkciju! To je gola istina .

Sva ova rašomonijada je uzrkovana što su se listom sve organizacije SPU BiH ZDK-a osim Breza i Vareša ( koji su pod direktnom kontrolom gospodina Sokića) izjasnile protiv predlaganja Humića u neke od funkcija i na taj način bi se „razbio“ trojac ( Sokić, Alihođić i Humić), koji je duže vrijeme žario i palio Strankom penzionera BiH , po njihovoj volji i čeifu.

Mnogo je još događaja i detalja bitnih za ukupno sagledavanje problema u Stranci penzionera /umirovljenika BiH koji demantuju gospodina Sokića.

Neki od svježijih  primjera  su:

  • Gospodin Sokić i njegovi organi su donijeli Odluku o uskaraćivanju kandidatuture gospodina Rahmanović Mehmeda za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK- što je nepojmljivo, prvo što na ovu odluku nije dozvoljen prigovor a taj inastitut „uskaraćivanja“ kandidature nije regulisan Statutom SPU BiH niti bilo kojim nižim aktom SPU BiH,
  • Gospodin Sokić optužuje organe Gradeke organizacije SPU BiH i njenog predsjednika gospodina Rahmanovića za neposluh i nedozvoljavanje primopredaje kancelarije, pečata i ostalog u Gradskoj organizaciji u Zenici, što je notorna laž! Nikada niko nije nikoga kontaktirao ni telefonom u vezi te primopredaje. Čista neistina i laž i bićemo prisiljeni da upotrijebimo sva raspoloživa pravna sredstva pa čak i da podnesemo tužbu nadležnom opčinskom sudu za klevetu.
  • Gospoduin Sokić zaboravlja da on kao predsjednik SPU BiH nije lično dozvolio primopredaju pečata, kancelarije i dokumentacije novoizabranom Kantonalnom rukuovodstvu SPU BiH na Izvještajno –izbornoj konferenciji Kantonalne organizacije SPU BiH  u Zavidovićima  01.2024. uz napomenu da je on lično inicirao i predložio zaljučak na Izborno-izvještajnoj konferecnciji SPU BiH ZDK-a  održanoj u Zavidovićima , gdje i lično prisustvovao istoj. Ni poslije 3 poziva da to uradi , nije se udostojio da to uradi i te prostorije nezakonito koristi da danas u njima formira svoje paralelne organe u Gradskoj organizaciji Zenica  ( povjerensvo) a o kantonalnim organima i neradu Kantonalne organzacije ne govori ništa! Primopredaju je ucjenivao završetkom 3.Kongresa.  Naravno da je taj 3.Kongres trebalo privesti kraju po Poslovniku o radu 3.Kongresa i po Statututu SPU BiH a ne po mjeri i uslovima njega i njegovih ljubimaca. O tome ne govori ni riječi.
  • Jedan detalj koji govori o „snazi“ SPU BiH pa i u ZDK-u govori da prema nezvaničnim podacima do danas je iz Stranke svojevoljno i na lični zahtjev izašlo preko 250 članova i to onih koji misle svpojom glavom, kojima je dosta autokaratskog naćina vođenja Strankom i koji si prođivjeli mnogo toga sa gospodinom Sokićem u zadnjih 5 godina u Stranci.
  • Gospodin Sokić ne govori ni riječi o lažiranim rezultatima za izbor za Glavni odbor SPU BiH na 3.Kongresu SPU BiH od 19.12.2023.godine u čijem je fokusu , gle čuda ponovo njegov ljubimac Hifdajet Humić iz Zenice, koga zenička organituacija nije predčlagala za tu dužnost. Prijedlozi zeničke organizacije iz Zenice su bili : Hidajet Halilović, Mehmed Rahmanović i Ferhat Ombašić. I pored protivljenja na samom 3.Kongresu SPU BiH voljom Sokića i drugih na listi kandidata  za člana Glavnog odbora SPU BiH je ostao gospodin Hidajet Humić koji nije dobio dovoljan broj glasova ali su mu ti glasovi manaknuti nalkanadnom pameću dijela Izborne komisije na čijem je čelu bio gospodin Mehmed Agić iz Sarajeva koji je do predsjednika ove komisije došao zahvaljujući „katici za sve „ gospodinu Fadilu Alihodžiću.
  • Poseba je priča zašto je predsjednik Sokić dozvolio aktelnom ali krnjem Nadzornom odboru , koji broji 3 od 5 članova da na prigovor Gradske organizacije SPU BiH Zenica koji je upućen u rokovima predviđenim Statutom SPU BiH  o raspuštanju organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica , odgovori tek nako 33 dana nakon isteka roka odgovora na prigovor! Za nas taj odgovor ne predstavlja ništa je je prekršen Statut SPU BiH . Zato se i smatramo i dalje članovima organa Gradske organitzacije.
  • Isto se odnosi i na odgovor na prigovor gospodina Mehmeda Rahmnovića na Sokićevu odluku o isključenju.

Odgovor na prigovor gospodina Rahmanovića još nije stigao!!!!

  • Gospodin Sokić govori o nekom „zarobljavanju“ kompjutera, te da omn plaća struju, kominalije , što je van pameti i gola neistina. Pošto je u Stranci na vlasti centralizovani oblik prikupljanja sredstava od članarina, protiv koga nemamo ništa , problem se javlja u centralističkom načinu raspolaganja tim sredstvima je prema postojećem pravilnuiku od kukpne sume prikupljene za članarinu članova Gradske organizacije, višinm organima pripada 10 % a ostalo je na dispoziciji i raspšolaganju te organizacije nčija je članarina.. Međutim gosppoda iz vrha Stranke su dali sebi za pravo da i tim preostalim iznosom oni upravljaju i odlučuju kako imma je čeif , pa smi mi nakon 6 mjeseci moljakanja, pisanja, ubješivanja dobili laptop i printer koji su ćivi i zdravi koje i danas koristimo . To je nabaljeno od sredstava članarine članova iz Zenice. Takođe iz to iznosa se plaćaju i režijski troškovi. Dakle koja su i čija su to sredstva. Problem nastaje kada gospodin Rahmanović Mehmed, dobija informaciju koju dijelu organizacijama u ZDK- u , o sredstvima na koja Stranka ima pravo po principu rezultata koalicije POVJERENJE ( NIP i SPU BiH) u predstavničkom Domu parlamenta Federacije BiH i postavlja pitanje kriterija i načina korištenja tihz sredstva , što su čelnici Stranke tajili od članova Stranke .
  • Ima još mnogo događanja koji nisu ovim obuhvaćeni a o kojima će bti riječi na press Konferenciji koja če se održati u SRIJEDU , 02.07.2024.godine sa početkom u 11:00 sati u prostorijama Gradske organizacije SPU BiH Zenica u uluci fra Ivana Jukića broj 1 ( naspram poliklinike).

Poštovani

Svaka medalja ima dvije strane a zna se i ona narodna poslovica : „Ako laže koza ne laže rog“ , te Vas stoga  molimo Vas da ovaj tekst u cijelotsi objavite na Vašem mediju i da kao demant svega i svačega , ali i onog ne rečenog sa naše strane ( druga strana , po gospodinu Sokiću). Za sve izgovreno imamo dokaze i već je kompletirana sveobuhvatna krivična prijava protiv Stranke penzionera , gospodina Sokića i drugih dužnosnika Stranke , koja će biti konačno predata sutra, u utorak 02.07.2024.godine  Kantonalom tužilaštvu kantona Sarajevo, sa obrazloženjima i prilozima.

Tužilaštvo i Sud neka daju svoje mišljenje i donesu konačne odluke o svemu.

Javnost mora biti upoznata sa svim detaljima, navodima i slično.

Prostorije Gradske organizacije se nalaze u ulici fra Ivana Jukića br.1. na prvom spratu desno (naspram Polikolinike u Zenici) Tačnije između Poliklinike i južne tribine stadiona NK „Čelik“.

Zenica, 01.07.2024.godine

Predsjednik Gradske organizacije SPU BiH Zenica mr.Mehmed Rahmanović, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno