Politika

Gradsko vijeće: “MEDICOR” dobio saglasnost za zasnivanje hipoteke za izgradnju “Centra za srce”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 48. sjednici Gradskog vijeća Zenica kao treća tačka dnevnog reda predložena je tačka “Odluka o davanju saglasnosti za zasnivanje hipoteke na pravo građenja na ime osiguranika kredita, radi izgradnje objekta”.

Naime, ovom odlukom Grad Zenica bi trebao dati nositelju prava građenja kompaniji “MEDICOR” da na osnovu ugovora o pravu građenja zasnuje hipoteku u korist budućeg kreditora na objektu specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica sa pripadajućim sadržajima.

Prema obrazloženju koje je potencijalni investitor dao, u samom ugovoru koji je prvobitno potpisala PZU Specijalna bolnica “Centar za srce-KM” iz Sarajeva stoji da nositelj prava građenja može pravo građenja dati pod hipoteku poslovnoj banci na ime osiguranja kredita radi izgradnje objekta.

Ono što, dalje, u svom obrazloženju navode podnositelji ovog zahtjeva i potencijalni investitori je da je značajan kriterij kojim su uslovljeni od strane kreditora (banke) obaveza osiguranja kolaterala u vidu hipoteke na nekretnini (Objekta kao cjeline sa svim pripadajućim sadržajima).

Kako su naveli iz kompanije, banka insistira na tome da budući objekat “Centra za srce” bude predmet hipoteke, te da su ova sredstva neophodna kako bi se realizovao ovaj “generacijski projekat” za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton.

Iz kompanije “MEDICOR” su u svom zahtjevu naveli da bi ukupna vrijednost investicije trebala da bude oko 12 miliona KM, te da je bez ovog kreditnog zaduženja i hipoteke osigurano oko 23% sredstava iz vlastitog učešća.

Pomoćnik gradonačelnika Emir Delić je istakao da je ova odluka koja proističe iz ugovora i da je to obaveza Grada Zenica. Delić je istakao da će objekat na kraju biti vraćen Gradu Zenica u punom kapacitetu nakon što istekne ugovorom definisani period.

Škaljo (SDA) je postavio pitanje da li postoji pravni problem zbog toga što je u ugovoru definisani da pravo na hipoteku u Ugovoru ima PZU Specijalna bolnica “Centar za srce-KM”, a da zahtjev traži sada traži “MEDICOR” na kojeg je naknadno preneseno pravo građenja notarskim ugovorom.

Kasumović je istakao da je laž da su građani umirali radi njega i da je on pokazao sa Gradskom upravom kako se ovakvi projekti završavaju.

Kasumović je naveo da ne vidi ništa sporno u tome i da su  “MEDICOR” i “Centar za srce” isto i da je isti vlasnik, profesor Kacila.

Prema riječima gradonačelnika sve što investitor čeka je ova dozvola kako bi dobio sredstva i gradio “Centar za srce”.

Vijećnik Škaljo je upitao zašto se gradska imovina daje za hipoteku privatniku i zašto taj isti privatnik ne stavi pod hipoteku neku drugu svoju imovinu kako bi dobio sredstva.

Pomoćnik gradonačelnika Emir Delić je istakao da se hipoteka stavlja na pravo građenja, a ne na zemljište. Delić je istakao da će banka u slučaju da “MEDICOR” ne bude mogao servisirati obaveze iz kredita dobiti pravo građenja, te da će banka tada tražiti drugog investitora koji će preuzeti pravo građenja te da period na koji važi sve ovo je 299 mjeseci i da se imovina bez obzira na sve poslije 299 mjeseci vraća Gradu Zenica.

Odluka o davanju saglasnosti za zasnivanje hipoteke na pravo građenja na ime osiguranika kredita, radi izgradnje objekta usvojena je jednoglasno sa 23 glasa za i za ovu odluku su bili vijećnici i pozicije i opozicije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno