Ljudi

Hadži Rifat ef. Sivac, jedna od prvih visokoobrazovanih osoba iz Donje Gračanice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hadži Rifat ef (Derviš) Sivac (1920-1987) rođen je u Donjoj Gračanici 05.11.1920. godine. Pohađao je Sultan Ahmedovu medresu u Zenici (upisan 1931/32 godine), koju nakon godinu dana prekida, a zatim odlazi na školovanje u Sarajevo.

U Sarajevu završa “Gazi Husref begovu” medresu”.

Poslije 2. Sv. rata je diplomirao na Višoj komercijalnoj školi u Srajevu. Vojsku je služio u Strumici, a pred kraj 2. svjetskog rata bio je u partizanskoj vojsci na “Sremskom frontu”. Rifat je bio prva visokoobrazovana osoba iz Donje Gračanice. Zaposlio se u “Željezari” Zenica, kao jedan od rukovodilaca. Sredinom 20. vijeka odlazi u Sarajevo i zapošljava se u Investicionoj banci, gdje je niz godina radio kao direktor Sektora investicija, a kasnije nastavlja rad u Privrednoj banci Sarajevo, iz koje je otišao u penziju.

Ono sto ga je krasilo je to da je bio izuzetno vrijedan i cijenjen u svom poslu, posvećen familiji i uvijek je bio vezan za svoju rodbinu i rodni kraj u Donjoj Gračanici. Oženio se jula 1949. godine u Sarajevu (sa hadži-Ifetom Ablaković) i iz tog braka je dobio kćerku Nihadu (1951) i sina Nihada (1954) koji su u Sarajevu zavrsili fakultete, a zajedno su obavili hadž 2015. godine.

Rifat je uvijek pomagao svoj džemat i podržavao učenje i školovanje omladine i rad mekteba. U više navrata je slao inventar za mekteb (klupe, stolove, tablu, školski pribor, literaturu), a puno je pomagao kod izgradnje džamije u Donjoj Gračanici 1978-1980. godine. Organizator je izrade kaligrafije unutar kube džamije.

Zajedno sa Ifeta hanumom je ukopan u haremu Gračaničke džamije, odmah uz mekteb.

Tokom 1943/44 je sa džematlijama Donje Gračanice prikupio prilog za podršku listu “El-Hidaje” u Sarajevo (u prilogu tekst iz arhive GHB Sarajevo), a 1944. godine je, Rješenjem Ulema- Medžlisa broj 3496 (u prilogu), od 13. januara 1944. godine imenovan za imama džemata Donja Gračanica, gdje je naslijedio svoga babu Derviš ef Sivca, koji je bio imam pred rat i, dijelom, u početku rata.

Izvori:

-Asim Kadrić: “Gračanica između randuka i Bilinog polja”
-Arhiva GHB biblioteke
-Glasnik IZ iz 1944. godine
Podatke u arhivama pronašao hafiz Fahir Arnaut.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno