Kultura

Historija smrti kroz ideologiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Historija smrti kroz ideologiju – Regionalni koprodukcijski projekat East West Centra Sarajevo, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Pozorišta “Promena” iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) u novoj predstavi “Za šta biste dali svoj život?”, autora i reditelja Harisa Pašovića, stavlja publiku pred pitanja od elementarne važnosti. U samom nazivu je postavljeno gotovo historijsko pitanje, koje pored individualnog odgovora svakog pojedinca, u kolektivnom pamćenju nailazi na zajedničku crtu – ideologiju. U predstavi igra petnaest glumaca iz četiri ansambla, koji igraju oko dvjesto likova, koji na koncu bivaju slični ili isti po svom načinu ”davanja života”.

Dokumentarističkim pristupom kroz fragmentarno prikazivanje likova, koji su po vlastitim odlukama skrojili dalji historijski tok ili pak onih koji su ostali posve anonimni, postiže se element objektivnog i distanciranog opominjanja i buđenja, dok se kao kontrapunkt toj objektivnosti publika smješta u intiman prostor između glumaca kao sudionik i saučesnik u ispisivanju historije, gdje se stavlja znak jednakosti između prošlosti i sadašnjosti kroz akcentiranje sličnosti ili istosti usljed pripadnosti raznim izmima. Pozornica kao bahtinovski trg, koja je u isto vrijeme i intiman i javan prostor biva prostor apsurda, gdje je stvorena  atmosfera sveopćeg užaša i prikazivanja razloga zašto su se ljudi kroz historiju odlučivali na samoubilačke napade, samoubistva, samozapaljivanja, kao i razloga zbog kojih su drugi bivali žrtve sistema i vlastitih ubjeđenja zbog kojih su ”davali” živote. Efektom dokumentarističke objektivnosti, kojim svaki lik kao žrtva sistema i ideologije gradi vlastitu definiciju slobode i oslobođenja, dobiva se i efekat u kojem publika pored pitanja u naslovu predstava postavlja pitanja o vlastitom usudu, čime se i postiže stvarni efekat pozorišne predstave koja podstiće na nova pitanja, a nikad ne daje odgovor.

Pored stavljanja znaka jednakosti između prošleg i sadašnjeg trenutka, u ovoj predstavi se stavlja znak jednakosti između potpuno nepoznatih likova i onih koji su obilježili jedan period usljed svoje odluke o branjenju vlastitih ideala i tragičnog skončavanja. Ovakva jednakost prošlog i sadašnjeg i važnog i nevažnog izjednačava se brojevima koji su ispisani na jednostavnim majicama u simbolično sivoj boji, koji su i osnovni kostimi glumaca. Temeljnom istraživačkom avanturom, koja je kao gotov proizvod dobila predstavu od izuzetnog značaja za bh.  i regionalnu tetatarsku scenu, biva preispitano kolektivno pamćenje kroz perspektivu ”sa druge strane života”, gdje kulturno pamćenje biva žrtvom političkog ranjavanja pojedinca i društva. Važan segment ove predstave je muzički, jer se pažljivim izborom i  glumačkom uigranošću postiže efekat bliskosti u trenutku dešavanja radnja. Muzika kao segment predstave ostavlja dojam prolaženja i istrajavanja života, gdje pored sjećanja o nekadašnjim borcima za ideale, ostaju samo priče i ideologijske pjesme jednog vremena. Muzika, također, daje dobar elemenat za potragu za vlastitom definicijom slobode, jer se kroz muziku uspijeva djelimično ostvariti sloboda mišljenja i iskazivanja borbe prošlog ili sadašnjeg trenutka.

Veliki izazov dokumentarsitičnog tetara, pored selektivnog odvajanja bitnog od nebitnog, svakako jeste problematika stvaranja okosnice predstave, kako se ne bi izgubila u pukom iznošenju dokumentarističkih činjenica. Svevremenskom tematikom istosti i povezivanja životnih priča onih koji daju i onih koji su davali svoj život za ispunjenje određenih ciljeva stavljena je okosnica priče ove pozorišne predstave, gdje pored fragmentacije, predstava ima čvrsto uvezanu strukturu, koja vrlo efikasno komunicira kao cjelina.

Potresnim scenama patnje, u ovoj predstavi,  prožete su scene ljubavi, koje stvaraju sliku surove stvarnosti gdje ideologija i politika razdajaju ljubavnike i u konačnici ih vode u smrt.

Piše: Merima Handanović / Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno