Politika

IO SDA Zenica: Spahija Kozlić kandidat SDA za gradonačelnika Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Profesor na Univerzitetu Zenica dr. Spahija Kozlić večeras je, jednoglasno od strane članova Gradskog izvršnog odbora SDA Zenica, predložen za kandidata ove stranke za gradonačelnika Zenice, saznaje Zenicablog od izvora iz IO SDA Zenica.

Nakon što je večeras 23-člani Izvršni odbor zvanično predložio Kozlića, ovu odluku treba potvrditi Gradski odbor, odnosno Skupština stranke.

Prof. dr sc. Spahija Kozlić, je rođen 10. maja 1965. godine u Vukotićima, Općina Zenica. Jedno od sedmero djece rahmetli Saliha i Ajke. U Zenici je završio osnovnu i srednju Elektrotehničku školu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek filozofija i sociologija, 13. februara 1992. godine kada je stekao zvanje profesora filozofije i sociologije. Studirao je radeći pri tome poslove PK i KV autogenog rezača u Željezari Zenica i Metalnom, jer roditelji nisu bili u finansijskoj situaciji da mogu finansirati studij.

Od 1992. do 1996. godine bio pripadnik Armije RBiH i tokom tog perioda obavljao dužnosti novinara, načelnika PRESS centra 3. korpusa i glavnog i odgovornog urednika Patriotskog lista. U Armiji BiH bio je zajedno sa još četvericom braće, od kojih je jedan ranjavan, a drugi (Safet) poginuo 1994. godine. Iz Armije RBiH izašao sa činom kapetana.

Poslije rata (od 1996-2005. godine) radio kao novinar i odgovorni urednik Radio-Zenice, a poslove glavnog i odgovornog urednika RTV Zenica obavljao je u periodu od 2000. do 2005. godine.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirao 2008. godine. Doktorsku disertaciju je odbranio 2011. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i time stekao naučni stepen doktora filozofskih nauka.
Odlukom Senata Univerziteta u Zenici 2005. godine izabran u zvanje asistenta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Od 2008. godine radno angažovan kao viši asistent na Univerzitetu u Zenici, Osim toga, na Pravnom fakultetu obavlja dužnost menadžera za kvalitet od 2006. godine, te člana Odbora za kvalitet Univerziteta u Zenici. U vremenu od 2006. do kraja 2007. godine obavljao i dužnost ECTS koordinatora. Odlukom Senata Univerziteta u Zenici 2011. godine biran u zvanje docenta na predmetima Filozofija prava i Retorika.

Predavao različite predmete iz ovih oblasti na Pravnom, Mašinskom, Filozofskom, Ekonomskom i na Zdravstvenom fakultetu UNZE. Bio je spoljni saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je imenovan za eksperta iz reda akademskog osoblja u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova.

U vremenu od 2016. do 2019. godine bio je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenica. Od 2019. do kraja 2022. godine obavljao je je dužnost ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK. Tokom tog mandata je završio izgradnju četiri nove škole, šest fiskulturnih sala i obnovio 60 školskih objekata u ZDK. Pored toga, u vrijeme njegovog mandata povećane su plate zasposlenima u obrazovanju i u to vrijeme su bile najviše u BiH.

Po okončanju mandata ministra vraća se na Univerzitet u Zenici gdje predaje filozofsku grupu predmeta. Autor je pet knjiga iz filozofije i koautor još četiri knjige. Objavio je okob 100 naučnih radova iz oblasti filozofije, sociologije, filozofije prava, etike… Oženjen je, ima dva sina i jednog unuka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno