Kultura

Istina (ne) boli na sceni BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istina (ne) boli na sceni BNP-a – Predstava ”Istina (ne) boli” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, nastala po tekstu Jelene Kojović-Tepić i u režiji Igora Tešića, u ponedjeljak, 9. maja, gostovala je u BNP-u u okviru takmičarskog programa XV festivala bh. drame Zenica 2016.

Predstava na vrlo životopisan način predstavlja postratnu stvarnost i posljedice življenja u društvu tranzicije. Mjesto događanja u jednoj kafani i likovi koji u svemu predstavljaju bivše bivanje uspješnosti nasuprot lika koji iz te prošlosti profitira i pokušava kupiti svijet novcem. U tom ranjenom svijetu ”bivših” ljudi, publika prepoznaje bliskost u tolikoj mjeri da kraj predstave dočeka u suzama.

Prije predstave u 19 sati u Konferencijskoj sali foajea Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je održana promocija knjige Almira Bašovića ”Maske dramskog subjekta”. Promotori su bili Nedžad Fejzić i Naser Sećerović.

Poslije predstave je održan okrugli sto u kojem su učešće uzeli reditelj Igor Tešić i glumci ansambla predstave, a moderator je bio Elvis Ljajić.
U utorak, 10. maja, u 20 sati na Velikoj sceni u okviru takmičarskog programa će biti igrana predstava u režiji Mirjane Karanović, ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” u produkciji BNP-a i saradnji sa Kamernim teatrom 55 Sarajevo.
U 12 sati, u okviru pratećeg programa na Maloj sceni ”Žarko Mijatović” će biti upričena promocija Festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ”Juventafest”. Promotori će biti Jasna Diklić i Ishak Jalimama.
Isti dan, u 19 sati, također na Maloj sceni, će biti upriličeno predstavljanje knjiga Branka Čučaka ”Drame i kolumne”, Branka Brđanina ”Drama i pozornica u Banjoj Luci” i predstavljanje časopisa ”Agon”.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno