Politika

Izborni (ne)uspjeh Snage naroda: Stranka Rame Isaka osvojila mandate u 10 općina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je po prvi put sa svojom strankom Snaga naroda izašao na izbore, a njihov rezultat se može tumačiti na više načina. Ipak, imajući u vidu pompezne najave njihovog predsjednika, više naginje ka neuspjehu.

Snaga naroda, stranka koju vodi Isak, a čiji je najpoznatiji član uz predsjednika njegov sin Arnel Isak, ukupno je na izbore izašla u 29 općina.

Imajući u vidu da porodica Isak dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, tu se očekivao dobar rezultat i veći broj vijećnika. Na kraju, značajan rezultat ostvaren je u samo tri od ukupno 12 općina u ZDK.

Najbolji rezultat Snaga naroda ostvarila je u Zavidovićima, gdje je s 2.807 glasova osvojila oko 20 posto, i trebala bi biti značajan faktor u radu Općinskog vijeća.

Ipak, za 106 glasova im je “izbjeglo” mjesto načelnika, koje je otišlo kandidatkinji SDA Erni Medić Smailhodžić.

Značajan rezultat Snaga naroda je ostvarila i u Brezi, gdje je s 937 glasova osvojila 16,90 posto podrške među glasačima. U Visokom je taj rezultat bio 8,90 posto, odnosno 1.242 glasova. Njihov kandidat je na kraju bio treći, sa samo 761 glasom.

Veliki broj glasova je osvojila i u Zenici, njih 1.889. Ipak, nešto više od tih 1.000 glasova je “povukao” Arnel Isak, za kojeg je teško očekivati da će zamijeniti Zastupnički dom Parlamenta FBiH za Gradsko vijeće Grada Zenice. Pored toga, s osvojenih 6,83 posto, neće osvojiti pretjeran broj mjesta u ovom vijeću.

Vijećnike će Snaga naroda imati također u općinama Kakanj (763 glasa, 5,51 posto), Tešanj (624 glasa, 3,69 posto) i Maglaj (370 glasa, 3,95 posto).

Van ZDK, Snaga naroda će vijećnike imati još u samo tri općine. U Kladnju su osvojili 404 glasa, odnos 7,11 posto. U sarajevskoj Općini Stari Grad će također imati vijećnika, jer su osvojili 488 glasova ili 4,70 posto. Posljednja općina gdje će imati minimalno jednog vijećnika je Foča u Federaciji BiH. Tu su osvojili 7,44 posto, odnosno 67 glasova.

Ono što može zabrinuti Isaka, kao i članove njegove stranke, jesu dvocifreni rezultati u čak 10 od 29 općina gdje su izašli na izbore. Često je upravo lista Snage naroda bila “fenjeraš” nakon objave izbornih rezultata.

Naravno, imati vijećnike u trećini općina u kojima su učestvovali, uključujući i jednu u Sarajevu, može se smatrati i uspjehom. Ipak, imajući u vidu koliko je Isak uložio u promociju njegove stranke, posebno u ZDK, sigurno je da je rezultat razočaravajući.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno