Politika

Jasmin Šarić (NES Zenica): Hoće li grad Zenica uskoro dobiti Urbanistički plan?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hoće li grad Zenica uskoro dobiti Urbanistički plan?

Bez plana nema gradnje, a bez gradnje nema ni ozbiljnih investicija!

U decembru, prije četiri godine, senzacionalno je najavljeno kreiranje Urbanističkog plana. “Zenica će nakon 37 godina dobiti novi Urbanistički plan”, pisali su tada mnogi zenički mediji.

Podsjećanja radi, Prostorni plan grada Zenice izrađen je 2017. godine, a 7 godina kasnije grad Zenica i dalje nema usvojen aktuelan urbanistički plan! Posljednji je donesen 80-tih godina prošlog vijeka i zastario je prema svim parametrima. Kako bismo približili ovu tematiku našim stanovnicima, pojasnit ćemo da su prostorni planovi osnov za kreiranje urbanističkih planova, a urbanistički planovi su temelji za kreiranje regulacionih planova.

Bez aktuelnog Urbanističkog, Gradsko vijeće Zenica usvojilo je, na posljednjoj sjednici u 2022. godini, Regulacijski plan „Poslovno rekreativna-turistička zona Zenica-Jug. Gradonačelnik Kasumović kazao je da je to zeleno svjetlo za buduće investicije. Mislio je vjerovatno na investicije koje će, po ko zna koji put, pogodovati upravo i samo njemu. Podsjetimo kratko na pisanje Žurnala (decembar, 2022), da upravo na ovom području Mersija Kasumović, supruga zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, posjeduje više parcela. Postavlja se pitanje, kako je moguće legalno usvajati Regulacioni plan bez Urbanističkog? I to je vrli gradonačelnik riješio pronašavši “rupu zakonu” na način da su formirane gradske stručne komisije koje daju svoje mišljenje za određene lokacije u smislu urbanističko-tehničkih uvjeta.

Ovakav način svakako dovodi u pitanje ispravnost odluka, ostavlja mogućnost zloupotreba, a sve to na štetu stanovnika Zenice. Pogoduje se odbranim investitorima, a takvi uglavnom crpe državne, entitetske i kantonalne podsticaje, koriste političke položaje i informacije za ostvarivanje ličnih interesa. Nepostojanje urbanističkog plana dovodi do nelogičnosti u gradnji, zgrade se grade bez dozvole što dovodi do zaključka – pogoduje se građevinskom lobiju!

ZENIČKE AMBULANTE – Uslovi dostojni čovjeka?

Kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, savremena oprema i osiguravanje (politički) neovisnog funkcionisanja domova zdravlja minimum su koji zaslužuju stanovnici Zenice. Međutim, često su naši sugrađani primorani informacije i prava potraživati posredstvom medija. U februaru ove godine stanovnici Tetova i Gradišća bili su primorani pisati zeničkim portalima i podijeliti informaciju da jedan ljekar radi u dvije ambulante po 3 sata i da je takav odnos nedopustiv. Direktorica JU Dom zdravlja, Mersija Kasumovic, supruga aktuelnog gradonačelnika, na upite medija odgovorila je da je taj sistem opravdan jer i ljekari idu na bolovanje.

Oprema, koju su naši doktori i tehničari primorani koristiti zastarjela je, često van funkcije i na servisnim popravkama. Nerijetko nedostaju i osnovne higijenske potrepštine, sredstva za dezinfekciju. Riječi su to naših sugrađana, stalno slušamo o (ne)uslovima, pritužbe ne prestaju. Nedostaje očito i doktora, ali to Kasumovićki ne smeta, ona taj nedostatak ne osjeti pa nema potrebu niti da se njime bavi. Najveću cijenu plaćaju naši sugrađani, opet!

NES Zenica, Saopćenje za javnost



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno