Politika

Jednokratna pomoć za 8.160 korisnika egzistencijane naknade i ratnim vojnim invalidima u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila je Odluku o isplati jednokratne pomoći korisnicima egzistencijalne naknade te ratnih vojnih invalida sa područja tog kantona – potvrdio je premijer ZDK-a Nezir Pivić.

Napomenuo je kako će naknadu dobiti 8.160 korisnika, a jednokratna pomoć iznosi 200 KM po korisniku.

– Smatramo da je ovo jedna opravdana odluka, iz razloga što moramo pomoći pripadnicima boračke populacije u ovim vremenima kada imamo rast cijena, inflaciju. Time pokazujemo brigu za sveukupnu populaciju na području ZDK-a, jer smo posebnu pažnju posvetili našim uposlenicima, a dodatnu brigu i za korisnike egzistencijalne naknade i RVI – kazao je Pivić.

Resorni ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica napomenuo je kako će za tu namjenu biti izdvojeno oko 1.632.000 KM.

Vlada ZDK danas je, dodao je Pivić, izdvojila oko 1.700.000 KM za poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a podrška će ovog puta biti isplaćena pčelarima, uzgajivačima goveda i svinja, proizvođačima gljiva, jagodičastog voća…

– Donijeli smo i odluku o restrukturiranju troškova za Kantonalnu bolnicu Zenica. Sredstva smo, u iznosu od 9.200.000 KM, preusmjerili za nabavku opreme koja će biti značajna za KBZ – kazao je Pivić.

Podvukao je i kako su se ranije opredjelili za izgradnju novih infrastrukturnih objekata KBZ-a, a ovim pokazuju da su opredjeljeni da nabave i kvalitetnu opremu za rad ljekara i osoblja te, najvažnije kantonalne zdravstvene ustanove.

Vlada ZDK je, na prijedlog Ministarstva za privredu, na ovoj sjednici izdvojila oko 48.000 KM. Nakon provedenog drugog ovogodišnjeg javnog poziva za subvencioniranje učešća preduzeća na sajmovima, komisija je prihvatila 22 aplikacije.

– Od tih preduzeća većina će biti učesnici narednih sajmova u Tešnju (25.-29. septembra) i u Zenici (1.-05. oktobra). Očekujemo da će ta dva naša sajma, a posebno se radujemo što je naš ZEPS vraćen u Zenicu i što smo bili jedni od inicijatora. Mi smo direktno bili uključeni u razgovore i pregovore za iznalaženje zemlje partnera za ZEPS i, skupa sa premijerom Pivićem, bili smo u Turskoj u posjeti Istanbulskoj privrednoj komori. Uspjeli smo dogovoriti da Istanbulska privredna komora, da Republika Turska, bude zemlja partner na ZEPS-u. To nas posebno raduje, što njihov veliki broj vodećih kompanija dolazi na ZEPS. Dolazi i njihovo moderno vozilo TOK – kazao je resorni ministar Samir Šibonjić i dodao kako će tih 10-ak sajamskih dana biti „festival privrede u ZDK-u“.

Napomenuo je kako su ove godine iz Vlade ZDK, u svrhu promocije privrede te u skladu s tim za organizaciju raznih sajmova na području ZDK-a i učešće privrednih subjekata iz tog kantona na drugim bh. sajmovima i sajmovima u inostranstvu, izdvojila rekordnih 500.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno