Kultura

Kamerni simfonijski orkestar Zenica na koncertu u Sarajevu: Sevdalinke i starogradske pjesme u simfonijskom formatu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Sarajevo održan izvanredan koncert koji spaja bogate tradicije sevdaha i starogradske pjesme u simfonijskim opernim arijama.

Uz podršku Rotary kluba Sarajevo, ovaj jedinstveni projekat okupio je talente aranžera i kompozitora Ammara Jažića i baritona i prvaka opere Marka Kalajanovića.

Prvi put su se sevdalinke i starogradske pjesme predstavile u simfonijskom formatu, stvarajući očaravajući spoj kultura Bosne i Hercegovine i Srbije.

Publika je uživala uz voljene tradicionalne pjesme poput “Žute dunje”, “Emina”, “Snijeg pade na behar na voće”, i “Omer beže”, kao i uz “Polomit ću čaše od kristala”, “Devojka iz grada”, i “Moravsko predvečerje”.

Ovaj događaj je istakao duboku emotivnu povezanost između ovih muzičkih tradicija, prikazujući svaku pjesmu kao jedinstvenu opernu ariju.

Premijera je izvedena od strane Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, članova Sarajevske filharmonije, Marka Kalajanovića -bariton, Boška Jovića – gitara i Azmira Halilovića – harmonika.

Koncertom je dirigovala Aida Jažić.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod će biti doniran za stipendije učenika kroz projekat Rotary za izvrsnost.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno