Info Zenica

Kantonalna bolnica Zenica pomaže u spašavanju života: Najbolja donor bolnica u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ponovo dobre vijesti iz UKC-a Tuzla, ali sve zahvaljujući Kantonalnoj bolnici Zenica, koja je i dalje najbolja donor bolnica u Federaciji BiH i zahvaljujući doktorici Senadi Čaušević, glavnoj transplant koordinatorici u ovoj bolnici, koja ima već treći pristanak obitelji za eksplantaciju organa. Ovo za naš list kaže Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih u FBiH, govoreći o nedavnoj uspješnoj transplantaciji u UKC-u Tuzla.

– Ta hrabra, divna i humana žena spasila je sigurno desetak života samo ove godine. Jako smo sretni i zadovoljni u Udruženju, jer budimo nadu pacijentima. Vraćamo im nadu i povjerenje u naš zdravstveni sustav, naglašava Žuljević.

U Udruženju se nadaju da će se nastaviti transplantacije i u kliničkim centrima Tuzla i Sarajevo, a očekuju isto i u SKB-u Mostar.

– Ove godine je urađeno oko deset transplantacija. Tu ne ubrajamo transplantacije rožnice. Kad bismo to dodali, to bi bilo sigurno 15-16 transplantacija, što je jako dobar rezultat ako uzmemo u obzir protekle godine, kada smo za čitavu godinu imali 15-16 transplantacija, a u pandemijsko vrijeme skoro godinu i pol nismo imali niti jedne, dodaje predsjednik Udruženja.

Naglašava da u Eurotransplantu prate broj naših transplantacija, jer upravo ovo će odrediti naš ulazak u ovu asocijaciju. Broj kadaveričnih (sa preminulih) transplantacija je jedino mjerilo.

– Problem u KC Tuzla i Sarajevo je što nemaju pristanak za eksplantaciju u razgovoru sa obitelji. To nas čudi, jer puno više je potencijalnih donora u KC Tuzla i Sarajevo, nego u Kantonalnoj bolnici Zenica, tvrdi naš sagovornik.

Autor: MERIMA BABIĆ/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno