Sudske klupe

Kasumović zvao i “dozvao terorizam” u Zenici: SIPA u Gradskoj upravi ispituje podjelu humanitarne pomoći u Starini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom jučerašnjeg dana (četvrtak) boravili su nekoliko sati u zgradi Gradske uprave Zenica.

Kako ekskluzivno saznaje Zenicablog, oni su provodili određene aktivnosti u prostorijama Gradske uprave Zenica po prijavi gradonačelnika Fuada Kasumovića, koju je, samo 48 sati ranije, uputio prema ovoj agenciji.

Podsjećamo, 10. septembra Kasumović je poslao dopis zbog podjele pomoći socijalno ugroženim mještanima sela Starina humanitarne organizacije “One nation” iz Velike Britanije.

Kasumović je pisao SIPA-i, ali i ambasadi Velike Britanije, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i MUP-u ZDK-a da “u okviru svojih nadležnosti” utvrde o kakvoj se podjeli radilo, tvrdeći da zbog okolnosti da je podjela obavljena noću (iako je objavio snimak po kojem se vidi da je podjela bila u nedjelju ujutro), postoji mogućnost da je “dijeljeno oružje”.

Svoje teške optužbe i targetiranje mještana ovog sela iz kojeg je, što za ovu priču nije nebitno, aktuelni predsjednik SDA i premijer Kantona Nezir Pivić, Kasumović je ponovio i naredne dvije večeri na predizbornim skupovima stranke koja nosi naziv po njemu, BHI KF.

VIDEO: Kasumović osumnjičio humanitarce da su po Starini dijelili oružje, pozvao SIPA-u i najavio “biće svašta”

Kako je Zenicablogu potvrđeno iz više izvora, službenici SIPA-e su navedenu Kasumovićevu prijavu prihvatili kao ozbiljnu, a sam događaj kao “bezbjedonosno interesantan”, te mu dali prioritet.

Sam gradonačelnik Fuad Kasumović, iako je prisutan na stranačkim skupovima svoje stranke, te je formalno na radnom mjestu, u nekoliko sati boravka službenika SIPA-e nije bio u zgradi, te nije obavljen razgovor sa njim, nego sa sekretarom Gradske uprave i službenicima nadležnim za društvene aktivnosti, odnosno rad sa humanitarnim udruženjima.

Tokom provjera državnoj policiji je rečeno da “ne postoji zakonska obaveza i procedura utvrđena nekim propisom da se humanitarci javljaju kad dolaze dijeliti pomoć, ali da je to bila dosadašnja praksa svih humanitarnih organizacija”.

Također, rečeno je da oni ne raspolažu podacima da je dozvoljeno korištenje prostorija Društvenog doma u Starini, ali da nisu ispitivali da li je navedena humanitarna organizacija tamo bila “legalno ili nelegalno, kao ni šta je bio sadržaj donacija”.

Kasumovićeve tvrdnje, kao i insinuacije o noćnoj podjeli oružja i pored jasnih video zapisa da se na dnevnom svijetlu dijelili brašno i šećer, kao i utvrđenih činjenica da ova humanitarna organizacija godinama dijeli pomoć, svakog mjeseca u drugoj Mjesnoj zajednici, izazvali su revolt građana, za sada iskazan uglavnom na društvenim mrežama.

– Lično sam vozio humanitarnu pomoć kamionom za “OIne nation” organizaciju. Ta organizacija iz Velike Britanije svaki mjesec u drugoj mjesnoj zajednici dijeli pomoć. Novac muslimana, uglavnom naših ljudi u Velikoj Britaniji se prebaci u BiH, u Ekoru se naprave paketi sa osnovnim namirnicama. Sve se isprati računima, fotografijama, volonteri sve šaalju i pravdaju u Britaniji, do zadnje uplate. Ovo što priča “Kroolj” je čista laž. Ne pada mi napamet da trošim svoje dragocjeno vrijeme na ahmake. njima govorio ili ne govorio, ahmak isto goni. Većina donatora i pokretači te akcije su s područja Orahovice i tog gore područja, zato su najčešću tu. Ali, nema gdje nisam vozio to, i svaki put, svakog mjeseca, jednom mjesečno na drugu lokaciju. Kakvi izbori, to znaju sva sela i dijeli se 12 mjeseci u godini. Oni sami sebi jamu kopaju s ovim, napisao je A. K. vozač jednog od kamiona organizacije “One nation”.

Kakvi će naredni potezi biti službenika SIPA-e, pokazaće dani pred nama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno