Zenica

KBZ: bakterija MRSA je prisutna u svim bolnicama svijeta – kad je ona u pitanju, stanje u KBZ je odlično

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KBZ: bakterija MRSA je prisutna u svim bolnicama svijeta – kad je ona u pitanju, stanje u KBZ je odlično – U cilju objektivnog informisanja javnosti, a zbog činjenice da se u sredstvima informisanja kao aktuelnoj tematici piše o pojavi bakterije MRSA u našoj ustanovi informišemo vas o slijedećem:

MRSA je jedan soj široko rasprostranjene bakterije koja se zove Staphylococcus aureus (SA), koji je samo rezistentan na većinu antibiotika koji se primjenjuju u liječenju infekcija koje izaziva SA, ali nije nista virulentniji od SA. SA pa čak i MRSA se mogu normalno naći na koži ili sluznici nosa i kod zdravih ljudi u postotku do 30%.

MRSA je odavno prisutna u većoj ili manjoj mjeri u svim bolnicama na svijetu u vidu kolonizacije ili kliconoštva samo kod nekih od dugoležećih bolesnika ili uposlenika. Povremeno, ukoliko se unese u tkiva, MRSA može izazvati infekciju kod ljudi. Kod osoba sa dobrim imunitetom te infekcije imaju sasvim blagi tok, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom mogu poprimiti ozbiljniji oblik.

U Kantonalnoj bolnici Zenica se akcenat stavlja na sprječavanje širenja MRSE sa koloniziranih ili inficiranih bolesnika ili uposlenika na druge pacijente kroz primjenu raznih mjera definisanih namjenskim protokolom.

Kao rezultat toga, trend pojave infekcije MRSA-om je u stalnom opadanju zadnjih godina. Redovnim bakteriološkim kontrolama je primjećeno da je i stopa kolonizacije i kliconoštva sve manja. U ovoj godini smo imali samo jednu MRSA infekciju veoma blage forme, koja je uspješno izliječena. Bilo je i nekoliko slučajeva dolaska MRSA pozitivnih pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova. Stručnim pristupom zdravstvenog osoblja i Sektora za higijensko epidemioloski nadzor, svi ovi slučajevi su stavljeni pod kontrolu, tako da nije bilo širenja infekcije na ostale pacijente i eventualne pojave epidemije.
Kada je u pitanju MRSA, epidemiološka situacija u KBZ je u ovom trenutku odlična. Bolničkim i vanbolničkim pacijentima se ponekad uzimaju tzv. brisevi kože i naravno izdaje nalaz (za internu upotrebu) za svaki bris pojedinačno. Ukoliko bris bude pozitivan na bakteriju MRSA, a nema kliničkih znakova infekcije, to je onda samo dokaz kolonizacije ili kliconoštva, a zdravstvenim radnicima samo podsjetnik da i dalje nastave raditi unutar pravila struke kako bi se spriječilo dalje širenje ili eventualno infekcija.

Odnosi s javnošću JUKantonalna bolnica Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno