Politika Posuđeno

Ko će biti tas na vagi u Zenici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon održanih lokalnih izbora u Zenici gradonačelnik je ostao isti, ali je promijenjen sastav vijeća. Treći mandat Kasumović je osvojio mnogo teže nego prethodna dva, sa razlikom od 2.000 glasova u odnosu na SDA-ovog Spahiju Kozlića. Iako je izborni proces završen, sumnje u njegovu validnost su ostale jer je na pet biračkih mjesta brojanje vršeno u mraku. Da li je to samo slučajnost?

Dojave o nestanku struje počele su za vrijeme brojanja glasova. Na pet biračkih mjesta, u nekoliko navrata, nestajala je struja. Iz Stranke demokratske akcije izjavili su da je slučaj prijavljen, kako policiji, tako i Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine te da su podnijeli krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv NN osoba. CIK je 23. oktobra donio odluku o ponovnom brojanju glasova za tri biračka mjesta u Zenici.

Izlaznost na ovogodišnjim izborima bila je iznimno mala. Na izbore nije izašla ni polovina registrovanih glasača, iz čega možemo zaključiti da Zeničane nije mnogo briga za demokratiju. Međutim, ukupna izlaznost je bila veća nego što je to slučaj u gradskom jezgru. Od ukupno 42.776 birača na rubnim područjima, 20.686 izašlo je na izbore što čini 48,36 posto registrovanih birača. U užem jezgu grada pravo glasa imalo je 48.788 birača, a samo ih 20.041  to pravo iskoristilo. S obzirom na to da je biračko tijelo u gradu znatno veće od onog u ruralnim područjima, isto je moglo napraviti razliku da je odziv bio malo veći.

Izgledi da će Fuad Kasumović pobijediti, prije četiri godine bili su mnogo veći nego na ovogodišnjim izborima. Da li je to zbog toga što “ne zna govoriti ćirilicu” ili je ipak uspio poljuljati povjerenje građana? S druge strane, braća Isak, sinovi Rame Isaka, federalnog ministra unutrašnjih poslova, nisu se ustručavali pokazati podršku Kasumoviću nakon pobjede. Osim čestitke iz štaba Snage naroda u štab stranke BHI KF (Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad) odmah nakon proglašene pobjede stigla je i slavljenička torta. S obzirom na to da Snaga naroda ove godine nije imala kandidata za gradonačelnika Zenice te da je uslijedila čestitka odmah po proglašenju pobjede, postoje opravdane spekulacije da bi moglo doći do formiranja koalicije između ove dvije stranke. Na ovim izborima, barem prema trenutnim rezultatima, BHI KF i SDA će dobiti po 11 mandata, SDP 3, Snaga naroda 2, SBiH, Pokret i Naša stranka po jedan mandat. U Gradsko vijeće 30 vijećnika mandate dobiva raspodjelom prema procentu dobijenih glasova, dok jedan vijećnik dolazi iz nacionalnih manjina. To znači da Kasumoviću za donošenje odluka treba 16 glasova.

Pošto nijedna od nabrojanih partija, osim njegove, ne podržava Kasumovića, pitanje je kako će obezbijediti većinu u vijeću. Ramo Isak će, dakle, ponovo igrati ulogu tasa na vagi. Bio je to i Skupštini ZDK za vrijeme prošlog mandata SDA, a to je i sada “trojki” u Parlamentu FBiH. Treba istaći da su Kasumović i Isak u posljednjih nekoliko godina jedan drugom često upućivali optužbe i pogrde. Ipak, ovaj put će trebati još poneki tas, odnosno podrška tri buduća vijećnika koji nisu iz BHI KF i Snage naroda. Ko će “preletjeti” u većinu, ostaje da se vidi na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća kada se i formalno podijele mandati. Ukoliko ne privuče tri potrebna vijećnika, moglo bi doći do blokada u donošenju odluka, na što smo upozoravali u članku prije izbora.

Iako je uzeo pobjedu sa više od 2.000 glasova, Kasumović je u izjavi za Dnevni avaz optužio SDP da je kandidovala svog kandidata isključivo da bi on osvojio manje glasova.

“Sada, u znak ‘podrške’ SDP-u, kojeg je ovdje SDA kupila da uzme nešto glasova od mene, naša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, Aida Baručija, zahvaljujući njoj je napravljena državna vlast, povući će se iz većine, neće biti njen dio, dok gospodin Bećirović ne postane predsjednik SDP-a. To je poruka od mene, prvi imate tu informaciju” – kazao je Kasumović za Dnevni avaz. Ovim je stavio pritisak na zenički SDP koji bi mogao pružiti potrebne glasove za većinu.

Ove, kao i sve prethodne izbore, trebamo uzeti kao lekciju za naredne. Građani trebaju shvatiti važnost izlaska na izbore jer samim time mi krojimo svoju budućnost. Ko god bio naš izbor, važno je da izađemo i biramo. Bitno je da shvatimo koliku važnost nosi svaki glas te da samo jedan može donijeti ogromne promjene. Uzmimo stvari u svoje ruke i na sljedećim izborima pokažimo da nam je stalo.

Autorica: Amira Spahić/naratorium.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno