Info

Ko će na čelo Porezne uprave? Iako je pao na ispitu, najveće šanse ima Hasanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proteklih devet godina na čelu Porezne uprave (PU) Federacije BiH bio je Šerif Isović. Nakon što mu je istekao mandat, federalna Vlada razriješila ga je dužnosti i donijela rješenje kojim se rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda Tuzla – pomoćnik direktora Admir Omerbašić ovlašćuje da organizira poslove iz nadležnosti direktora PUFBiH do imenovanja direktora ove institucije.

ZBRAJANJE BODOVA

U isto vrijeme traje konkursna procedura za izbor Isovićevog nasljednika, a na konkurs se prijavilo jedanaest kandidata. Među prijavljenim je i aktuelni zamjenik državnog ministara finansija i trezora Muhamed Hasanović, koji je favorit SDP-a za novog direktora Porezne uprave. Kako smo već pisali, prema političkom dogovoru trojke o raspodjeli rukovodećih pozicija u preduzećima i drugim institucijama od prošle godine, ova pozicija pripala je upravo SDP-u.

No, situacija se, saznajemo, zakomplicirala nakon što Hasanović nije položio pismeni dio ispita, pa samim tim nije mogao pristupiti polaganju njegovog usmenog dijela. Oslobođenje saznaje da je pismeni dio ispita položila kandidatkinja dr. Jasmina Hurić-Bjelan, rukovodilac Sektora za planiranje, analize, izvještavanje i fiskalizaciju u Poreznoj upravi FBiH, a koja u toj instituciji radi od 2009. godine. No, zaustavljena je na usmenom ispitu. Pisanim putem obratili smo se dr. Hurić-Bjelan, koju smo pitali da li smatra da je na usmenom dijelu namjerno “oborena” zbog toga što pismeni dio ispita nije položio Hasanović?, piše Oslobođenje.

“Na stručni dio ispita koji se održavao 19. augusta izašla sam i položila pismeni dio sa osvojenih 78,57 posto bodova. Polaganje pismenog dijela ispita je i uvjet da se dalje ide u konkursnu proceduru – na usmeni dio ispita. Iako sam na pismenom dijelu ostvarila dobar rezultat, na usmenom nisam zadovoljila, jer su mi članovi Komisije dali bodove koji nisu bili dovoljni da na kraju položim stručni ispit. Za uspješno polaganje stručnog ispita je potrebno minimalno 70 posto bodova, a ja sam zbrajanjem pismenog i usmenog dijela ispita ostvarila 67,62 posto bodova. Mogu reći da mi je žao što je to tako i da sam očekivala da ću, kad sam već položila pismeni dio, položiti i usmeni, ali ne mogu i ne želim da ocjenjujem i komentiram da li je to iz razloga koje ste naveli u upitu, odnosno iz razloga što neko drugi nije položio pismeni dio. Prijavila sam se na konkurs kao i ostali kandidati i to je zakonsko pravo koje sam iskoristila, pa je u skladu s tim moj odgovor, a političke namjere ili neke odluke ne mogu niti želim uopće komentirati“, rekla je Hurić-Bjelan.

Na konkurs za direktora PUFBiH prijavili su se Lejla Selman, zaposlenica PUFBiH, te Izudin Botić. Botić je, saznajemo, uspješno položio pismeni dio ispita, ali je na kraju prošao kao i Hurić-Bjelan – sa zbirno nedovoljnim brojem bodova.

Osim što se spominje kao najozbiljniji kandidat za novog direktora, priča se da je Hasanović u posljednjih nekoliko mjeseci kontaktirao Igora Pavlića, šefa odsjeka za opće, operativno-tehničke i pomoćne poslove PUFBiH, te da su dogovarali određene poslove u vezi s javnim nabavkama, ali i zapošljavanja u PUFBiH. Kako bismo provjerili ove informacije, pisanim putem obratili smo se Pavliću, kojeg smo pitali da li je navedeno tačno, kao i da li je tačno da mu je Hasanović ispostavljao određene zahtjeve i po kojem osnovu? U odgovorima koje smo dobili nema ni slova o kontaktima sa Hasanovićem. Tačnije, Pavlić nije potvrdio niti negirao da je s dotičnim imao kontakte u vezi s onim o čemu smo ga pitali.

“Sve odluke u vezi s javnim nabavkama, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kao i pratećim podzakonskim aktima, a naročito u skladu sa svojim ovlaštenjima iz člana 8. Pravilnika o uspostavljanju i radu Komisije za nabavke, donosi isključivo rukovodilac organa (direktor) koji je i isključivi naredbodavac korištenja finansijskih sredstava organa. Također, u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH, sve odluke u vezi s radnim odnosom državnog službenika/namještenika donosi rukovodilac organa rješenjem. Rukovodilac ovog organa državne službe bio je gospodin Isović, a trenutno je ovlaštena druga osoba. Rukovodilac ovog organa, niti osoba koja donosi ili može donositi bilo kakve odluke u vezi s vašim upitom (javne nabavke, radni odnosi), nisam ja“, odgovorio nam je Pavlić.

Pisanim putem obratili smo se i Hasanoviću, kojem smo postavili ista pitanja kao i Pavliću. Odgovore nismo dobili ni putem telefona. Osim toga, nije nam odgovorio ni na pitanje da li je tačno da je imao sastanke sa zaposlenicama PUFBiH Selman i Hurić-Bjelan, koje su se prijavile na konkurs, kao i sa Omerbašićem.

Uprkos tome što se Hasanović nije baš predstavio u najboljem svjetlu na ispitu, zbog čega u konačnici nije ni položio, on i dalje ostaje najozbiljniji kandidat za čelnika PUFBiH. Budući da je riječ o vrlo važnoj poziciji, saznajemo da u SDP-u ima i drugačijih razmišljanja, ali i prijedloga drugih imena. No, sudeći prema sadašnjem raspoloženju i ranijim dogovorima, Hasanović je prevagnuo i dalje ostaje najozbiljniji kandidat.

SUKOB INTERESA

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH, potvrdio nam je da je stigla žalba jednog od kandidata i zahtjev za pristup informacijama o rezultatima pismenog ispita.

“Vjerovatno će i tu biti neka žalba, tako da u ovom momentu ne mogu reći u kojoj je fazi cijela procedura. Činim sve da se procedura ispoštuje kako treba i do ostalih je članova komisije i odbora, ali i Vlade kako će dalje postupiti. Ali, prema zakonu i našim pravilima, činit ću sve da se sve ispoštuje do kraja. Šta će se dalje dešavati – ne znam”, rekao je Begić.

Kako Oslobođenje saznaje, prije samog ispita jedan od kandidata uputio je žalbu na sukob interesa članova komisije, o čemu treba da se očituje Odbor za žalbe.

Izvor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno