Info

Ko će pomoći onkološkim pacijentima izvan Sarajeva; prof. Bešlija: Vlada FBiH ne ispunjava ono što je sama sebi zadala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon dugogodišnje agonije, koja je kulminirala u 2024, onkološki pacijenti iz Kantona Sarajevo, koji se nalaze na listi čekanja Federalnog fonda solidarnosti, dobit će propisani lijek.

Odluka je ovo zdravstvenih vlasti u KS, iz čijeg će Zavoda zdravstvenog osiguranja biti izdvojeno pet miliona KM do kraja ove godine.

Napore i odluku Ministarstva zdravstva KS pozdravili su mnogi jer će onkološki pacijenti, koji i po 14 mjeseci čekaju, konačno dobiti spasonosnu propisanu terapiju.

Na listama čekanja za terapije 1.299 pacijenata

Prema posljednjim podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a koji su dostavljeni udruženjima koja okupljaju pacijente, na listi čekanja za propisani lijek Fonda solidarnosti nalazi se 1.299 pacijenata. Od tog broja, čak 554 je oboljelih od karcinoma dojke i pluća.

To znači da će od tih 1.299 pacijenata, njih između 300 i 400 iz KS, kako je to ovih dana za Faktor kazao ministar zdravstva prim. dr. Enis Hasanović, biti skinuti sa liste čekanja, odnosno dobit će dugo čekanu terapiju.

Na listi čekanja ostat će otprilike 900 pacijenata, među kojima je najviše onkoloških, koji su iz drugih kantona u FBiH i koji nastavljaju svoju agoniju i borbu za propisanu terapiju.
Zastupnica u Skupštini KS, Belma Kapo (SDP), pozvala je sve kantone u Federaciji koji imaju novca, da postupe kao KS, da naprave prioritetne programe na koje će staviti lijekove koje pacijenti čekaju.

No pitanje je – da li svi kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja imaju dovoljno novca kako bi na ovaj način pomogli svojim zdravstvenim osiguranicima, kao što je to uradio Zavod u KS, čiji ovogodišnji budžet iznosi 663.824.000 KM?

Ako imaju to je odlična vijest, jer važno je pomoći onima koji čekaju terapiju na bilo koji mogući način.

Prof. dr. Semir Bešlija

Ali pitanje listi čekanja i finansiranja Fonda solidarnosti treba sistemski riješiti i to je stvar i posao za Vladu FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva da se napravi nova indikacijska lista lijekova, što nije urađeno od 2019. godine, kaže prof. dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

A potom da se nađu ekstra novci, jer bez ekstra novca, kako kaže Bešlija, nema ni ekstra terapije, odnosno optimalnog liječenja.

– Pozdravljam ono što je uradio KS i oni će sigurno ponukati i druge kantone da to isto urade. Ali mislim da je ovdje osnovni problem u odnosu Federalne vlade i Federalnog ministarstva zdravstva. Oni ne ispunjavaju ono što su sebi sami zadali da će ispuniti, kad to urade, pacijenti u cijeloj Federaciji će biti tretirani na isti način kao što su tretirani ljudi u Minhenu, Milanu ili na Bledu – ističe Bešlija.

Dodaje da je “sramota da živimo u zemlji u kojoj se 30 godina niko nikada nije pozabavio time da pacijentima sa malignim oboljenjima treba osigurati optimalno liječenje”.

Na pitanje, koliko bi novca godišnje trebalo biti dovoljno za liječenje onkoloških pacijenata, Bešlija odgovara “kako je prvo potrebno vidjeti šta će Federalna vlada prihvatiti u novim indikacijama, na koji način će se metodološki odrediti koje su nove indikacije”.

– Ne zaboravite, šest godina nije dirano ništa, i ta priča je primijenjena šest puta do sada, mislim na terapije pacijenata sa malignim oboljenjima. Onkologija se na globalnom nivou mijenja na dnevnom nivou, prema tome konačnu tačnu procjenu ću moći dati kad vidim koje su nove indikacijske liste. Ako se budemo ravnali prema onome što je registrirano pri evropskoj medicinskoj indikaciji, vjerovatno 1.000 ili 1.500 novih pacijenata s novim indikacijama će ući u isti kontekst ovoga što se dešava trenutno – ističe Bešlija.

Kako bi se sistemski riješio problem finansiranja Fonda solidarnosti, krajem jula na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnica Alma Kratina (DF), pokušala je kroz inicijativu zamoliti kolege da Parlament naloži Vladi FBiH da po hitnoj proceduri uradi izmjene i dopune Zakone o pripadnosti javnih prihoda.

– Time bismo osigurali nedostajući novac za Fond solidarnosti, odnosno ukinuli liste čekanja prije nego što novac dođe u budžet i bude predmet političkih trgovina parlamentarne većine. No zastupnici vladajuće većine “Trojka” (SDP, NiP, NS), HDZ i njihovi sateliti odbili su čak i razmatrati ovu inicijativu, a sve smo mogli riješiti još prije godišnjih odmora – navodi Kratina.

Alma Kratina

Podsjeća kako je intencija nove Vlade FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem bila da će se problem finansiranja Fonda solidarnosti riješiti.

Međutim, zastupnici su, dodaje Kratina, već na prošlom budžetu vidjeli da Federalna vlada nema namjeru da problem riješi – sistemski.

– Iz razgovora Nikšića sa predstavnicima udruženja moglo se vidjeti da je on ponovo uputio pacijente na nivo kantona, odnosno da on nedostajući novac za Fond solidarnosti ne traži iz federalnog budžeta, kako je to navedeno u Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, koji se godinama ne poštuje, nego oboljele upućuje na niže nivoe. Radi se o vrlo lošoj i neodgovornoj politici, jer svi vrlo dobro znamo da su kantoni različito ekonomski moćni i mi sad ovom odlukom KS opet zapadamo u situaciju da još jače potenciramo diskriminacije građana u zavisnosti od toga u kojem kantonu žive. Koliko ova odluka KS bila u predizborne svrhe, kao čovjek ne mogu, a da je ne podržim, jer je svaki korak dragocjen, ali isto tako ti isti ljudi, koji su to uradili u KS, predstavnici su i Vlade i parlamentarne većine koja to može sistemski riješiti. Zamislite kako se u ovom trenutku osjećaju onkološki pacijenti u drugim kantonima koji nemaju finansijsku mogućnost da to urade – naglasila je Kratina.

Vladajući nisu u stanju da instrumente vlasti uzmu u ruke

Muamer Bandić (SBiH), zastupnik u Skupštini KS, osvrnuo se na nevjerovatnu činjenicu da zdravstveni fondovi prenose ogromna neutrošena sredstva, dok je, kako kaže, njihova osnovna uloga da ta sredstva stave na dispoziciju pacijentima”.

Muamer Bandić

– Imamo situaciju da vladajući nisu u stanju da instrumente vlasti uzmu u ruke i da osiguraju da svi pacijenti imaju pravo na liječenje i da im se omoguće sredstva za takvu vrstu liječenja. To je nevjerovatno i može se događati samo u neuređenim zemljama kao što je BiH. No hoću da kažem prvo da mi je drago da će onkološki pacijenti u KS imati terapiju, ali mi je, s druge strane, nevjerovatno da vršimo diskriminaciju po teritorijalnoj osnovi, a ne primjera radi, po bolesti, potrebama za te pacijente. Kao da ne živimo u istoj državi ili u istom entitetu – kaže Bandić.

Naglašava kako stranke “Trojke” nisu u stanju da urede sistem vlasti i da je i ovo odraz stanja u kojem se svi nalazimo.

– Društvo se nalazi u nevjerovatnoj situaciji diskriminacije da nas može onemogućavati neka administrativna poteškoća. Kod nas su sve neka ad hoc rješenja, mi generalno nemamo princip i pristup rješavanja sistemskim putem. Kad dovedemo neku situaciju do eskalacije, onda mi, odnosno stranke “Trojke” posežu za ad hoc rješenjima. Neprihvatljivo mi je da onkološki pacijenti iz cijele FBiH nemaju jednake mogućnosti pristupa liječenju. To se mora prevazići ili neka stranke “Trojke” odstupe sa vlasti i puste onima koji to mogu da urade – zaključuje Bandić.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno