Naše

Ko ustvari asfaltira zenička naselja ili “Lako je tuđim asfaltom poene prikupljati”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na društvenim mrežama već nekoliko dana se vodi žustra polemika oko izvođenja radova u (najmanje) dva zenička naselja Klopču i Nemili.

Naime, na službenoj prezentaciji gradonačelnika Fuada Kasumovića objavljene su fotografije, pa i video sa pomenutih lokaliteta, koji prikazuju radove.

Treba biti iskren i reći da nije navedeno da radove provodi i finansira Gradska uprava “na čelu s njim”, kako to on nerijetko navodi.

Razlog je jednostavan, radi se o ranije planiranim i opredjeljenim sredstvima JP “Autoceste FBIH”, u sklopu “prijateljskog okruženja”.

Naime, prilikom bilo kojeg infrastrukturnog zahvata poput auto-puta, mosta, fabrike, dolazi do narušavanja postojeće infrastrukture, oštećenja ili promjene izgleda okoliša.

Zbog toga se uvijek predviđaju sredstva “prijateljskog okruženja” u kojem investitor i izvođači pokazuju spremnost za saradnju sa lokalnom zajednicom.

Ti, uglavnom milionski iznosi se dogovore, usaglase i potpišu uoči početka radova, a izvode nakon što prođe sva mašinerija i ljudstvo, u cilju “popravke stanja”.

Projekti ne moraju biti striktno i blisko vezani za samu lokaciju, ali uglavnom su na području “stradalih” mjesnih zajednica, odnosno po prijedlozima lokalnog stanovništva i njihovih predstavnika.

To što gradonačelnik Kasumović, inače u septembru poznatiji kao kandidat za novi mandat na predstojećim Lokalnim izborima nije naveo da njegova administracija finansira i provodi radove nego je taj podatak “mudro prećutio” bilo je dovoljno desetinama stvarnih osoba i “lažnih profila” da upravo njemu, a nekad i Gradskoj upravi pripišu zasluge i izraze zahvalnost.

Većina onih koji su se suprostavili tom izvrtanju teza uglavnom su eliminisani iz komentara, što objektivnom promatraču može ukazati na pravu namjeru objave desetak ovakvih “nedorečenih” vijesti.

No, ova praksa je poznata odranije. Prešućivanje participacije, finansiranja, pa i suprojektovanja određenih infrastrukturnih objekata postala je uobičajena praksa lokalnih političara duboko svjesnih činjenica da značajan broj čitalaca, a i glasača, ne čita dalje od naslova…

Parafrazirajući staru narodnu izreku, može se samo konstatovati da je lako “tuđim asfaltom poene prikupljati”.

Foto: FB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno