Info

Koliko često se “ukažu” inspekcije u Međugorju i Zapadnoj Hercegovini?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je federalni zastupnik Sanel Kajan upitao koliko često Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši kontrolu poslovanja u ugostiteljskim i drugim privrednim objektima na području zapadne i južne Hercegovine, Federalna uprava poslala je podatke o broju izvršenih inspekcijskih kontrola na ovom području.

U obrazloženju, Kajan je naveo da je na području zapadne i južne Hercegovine prisutna pojava nezakonitih radnji u oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom “siva ekonomija”.

Kako je naveo Kajan, upućeniji tvrde da je izdavanje fiskalnih računa, naročito u Međugorju, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu i dijelovima HNK rijedak slučaj, te da se stiče dojam da se u ovom području Bosne i Hercegovine namjerno zaobilaze, odnosno ne vrše inspekcijske kontrole.

– lnspekcijski nadzori, kada su u pitanju federalni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, na području FBiH, vrše se na osnovu Godišnjeg Plana rada FUZIP-a, po nalogu direktora FUZIP-a, Vlade Federacije BiH ili federalnih ministara, kao i po predstavkama građana, fizičkih i pravnih lica i drugim zahtjevima.

– lmajući u vidu trenutni sistem elektronskog vođenja inspekcijskog nadzora koji se koristi u Upravi (tzv “Lotus”), sistem ne daje mogućnost da se elektronski može izbaciti konkretan podatak (po recimo zadatom parametu – geografsko područje), što će novim softwerom, čija je izrada u toku, biti jedna od mogućih parametara kod kreiranja lzvještaja – naveli su, između ostalog, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove te dostavili sljedeće podatke:

U 2023. na području HNK, a u vezi s fiskalizacijom izvršeno je 280 inspekcijskih nadzora i izdata su 32 prekršajna naloga u iznosu od 96.000,00 maraka.

Izvršeni su nadzori iz oblasti ugostiteljstva, a u vezi sa smještajnim kapacitetima izvršen je 161 inspekcijski nadzor, te izdato 130 prekršajnih naloga u iznosu od 88.520 KM.

U 2023. godini na području Kantona 10 – Livno izvršen je je 21 inspekcijski nadzor i izdato pet prekršajnih naloga u iznosu od 15.000,00 maraka.

Na području ZHK izvršen je 161 inspekcijski nadzor i izdata 14 prekršajna naloga u iznosu od 52.000,00 maraka.

Kada su u pitanju podaci za period od 4. marta do 16. maja ove godine, na području HNK, a izvršeno je 230 inspekcijskih nadzora i izdato devet prekršajna naloga u iznosu od 27.000,00 maraka.

Na području Kantona 10 – Livno izvršeno je 10 inspekcijskih nadzora i izdat jedan prekršajni nalog u iznosu od 3.000,00 maraka.

Na području ZHK, izvršena su 44 inspekcijska nadzora i izdat jedan prekršajni nalog u iznosu od 3.000,00 maraka.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno