Info

Korak bliže šumama bez vatre: Novi alati i pristupi za planiranje, prevenciju, edukaciju i sigurnost građana BiH od šumskih požara u vrijeme klimatskih promjena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – U Mostaru je 05. septembra 2024. godine uspješno održan Završni događaj projekta „Zajednička akcija za smanjenje povećanog rizika od šumskih požara po prirodu i ljude u kontekstu klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini“. Projekat je usmjeren na smanjenje povećanog rizika od šumskih požara u kontekstu klimatskih promjena u BiH, pružajući konkretne alate i rješenja koji postaju sve potrebniji s obzirom na porast broja šumskih požara i njihove sve razornije posljedice u zemlji i regionu.

U prisustvu brojnih stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija i organizacija, predstavljeni su projektni rezultati, srodni programi koji se bave tematikom šumskih požara i razmijenjena iskustva o mogućnostima i pravcima daljeg djelovanja. Posebno je istaknuta interaktivna mapa podložnosti šumskim požarima – prvi alat ove vrste u BiH koji kategoriše geografske lokacije u BiH shodno njihovoj podložnosti i riziku za nastanak šumskog požara, koja će značajno doprinijeti boljoj prevenciji i planiranju intervencija. Ovaj alat, zajedno s policy dokumentom „Mapa puta za smanjenje rizika od šumskih požara“, nudi rješenja za povećanje sigurnosti šumskih ekosistema, naselja i industrije u BiH. Dodatno, projekat je rezultirao i edukativnim promo videom u okviru kampanje „Za šume bez vatre“, dostupnim na linku:

Završni dio događaja obilježen je plenarnom diskusijom sa uvaženim stručnjacima iz oblasti šumarstva, meteorologije i klimatologije. Kroz konstruktivnu razmjenu mišljenja, formulisani su brojni zaključci koji će dodatno unaprijediti buduće aktivnosti na polju zaštite šuma. Zaključeno je da je veza između šuma i klimatskih promjena neraskidiva te da u današnjem vremenu kada klimatske promjene donose sve veće prijetnje za naše šume, trebamo staviti fokus na preventivne mjere za suzbijanje šumskih požara, kao što su edukacija i podizanje svijesti djece i odraslih, posebno lokalnog stanovništa u ruralnim dijelovima blizu šume, pooštravanje kaznenih politika te osiguravanje dodatnih resursa za unapređenje segmenta zaštite šuma od požara. Za postizanje dugoročnih rezultata neophodna je koordinacija i zajedničko djelovanje predstavnika vladinog, nevladinog sektora, stručne javnosti i u konačnici opće javnosti, tj. svakog pojedinaca na individalnom nivou.

Interaktivna mapa podložnosti požarima u BiH i naš policy dokument podstiču i podržavaju efikasnije preventivne mjere zaštite šuma od požara. Klimatske promjene i šumski požari su duboko povezani te moramo poduzeti sve potrebne mjere da zaštitimo naše vrijedne šumske resurse“ – poručili su iz FEA – Inicijative za šumarstvo i okoliš, organizacije koja je implementirala pomenuti projekat u okviru kojeg su kreirani ovi značajni rezultati.

Projekat „Zajednička akcija za smanjenje povećanog rizika od šumskih požara po prirodu i ljude u kontekstu klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini“ sprovodi FEA – Inicijativa za šumarstvo i okoliš, a finansiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške u okviru programa SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Za više informacija posjetite: https://zasumebezvatre.ba/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno