Biznis Zenica

Kreka kupuje opremu RMU Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do sredine naredne sedmice federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije obezbijediće novac za isplatu majske plate za oko 600 zaposlenih u Rudniku mrkog uglja Zenica, izjavio je za Oslobođenje Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Pojasnio je da je to dogovoreno na jučerašnjem sastanku u sjedištu Vlade FBiH, na kojem su bili predstavnici resornog ministarstva, Elektroprivrede BiH, rudnika uglja Kreka i Zenica, te dva sindikata – SSRRFBiH i Sindikata RMU Zenica.

– Tražili smo da se isplata plate za maj zaposlenima u RMU Zenica izvrši u skladu sa rješenjem koje je u realizaciji. Moramo sačekati te procedure koje treba provesti resorno ministarstvo u narednih nekoliko dana. Tražili smo da se, nakon isplate plata, pozove potrebna struktura radne snage iz RMU Zenica na posao, radi vađenja opreme širokog mehanizovanog čela u jami Raspotočje, jer je Rudnik Kreka potvrdio interes za tu opremu. To nam otvara prostor i za finansijsku podlogu za isplatu plata u narednim mjesecima kada je u pitanju zenički ugljenokop, rekao je Husić.

Kakav će biti odgovor radnika u Zenici, da li će biti interesa da se pojave na poslu, pokazaće dani ispred nas, dodao je Husić.

Prvi sindikalac smatra kako bi bilo dobro da rukovodstvo RMU Zenica u saradnji sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije stavi privremeno van snage odluku o privremenom prekidu izvođenja rudarskih radova u Zenici, da bi se na bazi te odluke mogao proslijediti poziv potrebnoj strukturi radne snage da se odazove na posao.

– Trebamo oživjeti koliko-toliko Rudnik jer iskazuje se interes Kreke ne samo za široko mehanizovano čelo nego i za drugu opremu kojom raspolaže RMU Zenica, naglasio je Husić.

Prema njegovim saznanjima, Vlada FBiH je završila procedure u vezi sa kreditom Svjetske banke, a novac bi trebao biti operativan početkom 2025. godine. Osim za isplate dugovanja radnicima i uvezivanje radnog staža, novac bi poslužio za zatvaranje jame Raspotočje.

U utorak je na zboru uposlenika RMU Zenica zatražen od direktora Mensura Hukića precizan odgovor o isplati zaostalih plata. Rečeno je da su rudari na ivici strpljenja.

Autor: Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno