Biznis

Kugle sve manje, a sve skuplje: BiH za pet mjeseci 2024. uvezla sladoleda u vrijednosti većoj od 19,1 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za samo pet mjeseci 2024. godine BiH je uvezla sladoleda u vrijednosti većoj od 19,1 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, od januara do kraja maja uvezeno je više od tri miliona kilograma sladoleda.

– Tokom ove godine najviše sladoleda je uvezeno iz Srbije i to u vrijednosti većoj od sedam miliona KM – podaci su UIO.

Iz UIO dodaju da je sladoled na domaće tržište stizao još iz Njemačke, Španije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Turske, Italje i drugih zemalja.

U istom periodu prošle godine, kako govore podaci UIO, u BiH je iz inozemstva stiglo 2,4 miliona kilograma sladoleda, za šta je izdvojeno više od 14 miliona maraka.

– Najviše sladoleda tokom prvih pet mjeseci prošle godine stiglo je iz Hrvatske i to u vrijednosti većoj od 7,2 miliona KM – podaci su UIO.

Među zemljama iz kojih smo uvozili ovu ledenu poslasticu lani našle su se još Turska, Srbija, Poljska, Slovenija, Makedonija i druge zemlje.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, Murisa Marić, za Srpskainfo kazala je da je ne čudi što je BiH ove godine uvezla više sladoleda.

– Moramo biti svjesni da nismo imali hladnu zimu i lijepo vrijeme je krenulo već od marta, pa se uopće nije za čuditi što je skočio uvoz – rekla je Marić.

Istakla je da se potrošači žale na to što su količine sladoleda sve manje, a cijene sve više.

– To je postala naša realnost. Smanjena je čak i gramaža tradicionalnih sladoleda na kuglu, koji se kupuje na cesti. Kugle su sve manje, a cijena je sve viša – istakla je Marić.

Dodala je da se ta priča stalno i samo vrti, a sladoled se ne prestaje jesti.

– U globalnom smislu, sve je poskupilo pa i sladoled je. Kod nas ima bogat izbor sladoleda, ali o bilo kakvim cijena je suludo išta više komentarisati. Naftu svi pravdaju, da je ona pokretač svih poskupljenja i evo sada je pala cijena nafte, ali mi kao potrošači to ne osjetimo na bilo kojem artiklu, pa ni na sladoledu – rekla je Marić.

Izvor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno