Politika

Majda Fetahagić (POKRET): Kombinacijom preventivnih mjera i odgovornog postupanja riješiti problem pasa lutalica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je najavljivao da će problem pasa lutalica riješiti u rekordno kratkom roku, dosadašnji gradonačelnik Zenice i njegove službe nizom primjera pokazali su da ne žele i ne znaju riješiti ozbiljan problem sa kojim se susreću Zeničani. Pitanje pasa lutalica nikada nije sistemski riješeno, a sudeći po sadašnjem broju ovih životinja na ulicama četvrtog grada u BiH, prijeti da eksalira i izmakne kontroli.

„POKRET“ isključivog krivca za ovu problematiku vidi u Kasumoviću koji je kao samoproglašeni „ekspert“ smanjujući iz godine u godinu budžet za Azil za napuštene životinje, doslovno zbog enormnih gubitaka prisilio ranije odabrane subjekte da otkažu upravljanje ovim objektom. Prema našim informacijama ni danas Kasumović nije potpisao Ugovor za finansiranje Azila. Kao odgovorni građani koji vole svoj grad i poštuju svoje sugrađane, u „POKRETU“ smo odlučni da sistemski riješimo problem pasa lutalica.

Doktorica veterine, buduća gradska vijećnica Majda Fetahagić uradila je detaljan plan rješavanja ovog problema čije segmente dijelimo sa sugrađanima.

„Osjećam odgovornost prema svojim prijateljima i sugrađanima da riješimo problem, posebno naglašavajući opasnost koja nastaje formiranjem čopora i napadima na djecu i odrasle. Psi su društvene životinje i ostavljeni na ulicama udružuju se i s ciljem preživljavanja formiraju čopore. Vođeni instinktom psi mogu postati teritorijalni i agresivni, posebno kada su u pitanju resursi poput hrane ili skloništa. Takvo agresivno ponašanje predstavlja direktnu opasnost po sigurnost građana pa dolazi do napada na djecu i odrasle“, kaže doktorica veterinarske medicine Majda Fetahagić.

Sigurnost građana treba biti prioritet, a svjesni smo da napadi pasa lutalica mogu imati ozbiljne posljedice, uključujući fizičke povrede, emocionalne traume, a u najgorem slučaju i smrtonosne ishode.

„U rješavanju problema moramo brinuti i o zaštiti životinja jer psi lutalice nisu sami krivi za svoju sudbinu. Važno je da se problem riješi na human i odgovoran način, a POKRET upravo to nudi“, dodaje Fetahagić.

Rješenje problema predstavlja kombinaciju preventivnih mjera i odgovornog postupanja:

1. Sterilizacija i kastracija: Jedan od ključnih koraka u rješavanju problema pasa lutalica jeste kontrola njihove populacije kroz programe sterilizacije i kastracije. Ove mjere ne samo da smanjuju broj novih pasa lutalica, već i smanjuju agresivnost kod pasa, čime se smanjuje i rizik od napada.

2. Programi udomljavanja: Osiguravanje da psi lutalice budu smješteni u sigurne i odgovorne domove još jedan je važan aspekt rješenja. Grad mora podržati inicijative za udomljavanje pasa uz podsticanje građana da razmotre opciju udomljavanja umjesto kupovine pasa.

3. Edukacija građana: Podizanje svijesti među građanima o važnosti odgovornog vlasništva kao i o tome kako pravilno reagirati u situacijama kada se susretnu s čoporom pasa, može značajno smanjiti rizik od incidenata.

4. Brza intervencija: Gradske službe moraju imati brz i efikasan sistem za prijavu i hvatanje agresivnih pasa lutalica, uz osiguranje da se ovi psi tretiraju humano.

„Rješavanje problema pasa lutalica zahtijeva koordiniran pristup koji će staviti naglasak na sigurnost građana ali i na humane i dugoročne metode za kontrolu populacije pasa lutalica. Kao kandidat za gradsko vijeće zalažem se za rješenja koja će obezbijediti sigurnost svih naših sugrađana, a istovremeno i poštovanje prema životinjama s kojima dijelimo naš grad“, zaključila je Majda Fetahagić, kandidat „POKRET-a“ za Gradsko vijeće Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno