Info

Međunarodni dan nestalih osoba: U BiH se traži više od 7.000 ljudi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka nestalo oko 30.000 osoba, dok se za više od 7.000 njih i dalje traga, javlja Anadolu.

Mimohodom i izložbom sutra će u Sarajevu biti obilježen Međunarodni dan nestalih koji se obilježava svakog 30. augusta, kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, zločinima počinjenim protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Saliha Ðuderija, članica kolegija direktora Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO), kazala je da je Savjetodavni odbor porodica za Međunarodni dan nestalih, zajedno sa Međunarodnim Crvenim krstom i Institutom za nestale osobe organizovao program sutra u Sarajevu.

“Svake godine je neki drugi grad. Ove godine je u Sarajevu. Obilježavanje počinje okupljanjem u deset sati ispred Aria centra. Nakon toga kreće šetnja do SCC-a i Parlamentarne skupštine. Tamo će biti postavljena izložba”, izjavila je Ðuderija.

Kako je kazala, ovo je prilika da se podsjeti na hiljade nestalih u Bosni i Hercegovini.

“I da pozovemo sve nadležne institucije, posebno one kod kojih se nalaze podaci, arhive, a gdje se eventualno mogu pronaći podaci o preostalom broju nestalih ljudi, ili barem većem dijelu. Jasno je nama da će neke slučajeve biti nemoguće riješiti”, dodala je Ðuderija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno