Zenica

Međunarodni dan prava na istinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodni dan prava na istinu u pogledu ukupnog broja kršenja ljudskih prava i odavanja počasti žrtvama – Medjunarodni dan na istinu želimo iskoristiti i upozoriti društvenu zajednicu na situaciju koju imamo.

U Zenici udruženje gluhih i nagluhih postojiveć više od šezdeset godina i bavi se ovom populacijom manjeviše uspješno. Medjutim u ovom trenutku želimo dati ton na dvadeset djece koja ne mogu naučiti znakovni jezik. Materijalni faktor je u pitanju i njihova udaljenost od urbanih mjesta da bi otišli u specijalizovane ustanove da nauče znakovni jezik. Ukoliko se to ne desi oni će postati žrtve života u zajednici sa ljudima koji čuju.

IMG_20160324_100515Drugi primjer su stigma koju gluhe osobe imaju kod zapošljavanja. Zašto gluha osoba ne bi mogla raditi u administraciji, biti poštar ili možda raditi na računaru kao tehničar. Zašto je problem da gluha osoba bude konobar. Nije problem, iskustva iz Evrope govore da to nijeproblem. Osim kod nas. Gluhe osobe su žrtve osoba koje čuju

Treći primjer je ugroženost gluhih osoba u izbornom procesu da biraju i budu birane. Nijedna politička partija nije prilagodila svoj politički program gluhim osobama. Gradsko vijeće u Zenici, a takodje ni skupština Zeničko – Dobojskog kantona, nemaju mogućnost nesmetanog praćenja skupova na znakovnom jeziku, čime su gluhe osobe žrtve neravrnopravnog odnosa u davanju informacija.

Nijedan medij u ZDK nije obratio pažnju na populaciju gluhih, obezbijedio emisiju za gluhe. Gluhe osobe nemaju mogućnost doći do informacija u gradu i kantonu jer niti jedan državni službenik ili političar ne zna znakovni jezik niti ga koristi. Gluhe osobe ne mogu doći do potrebnih informacija.

Gluhe osobe ne mogu pozvati hitnu pomoć ili policiju na intervenciju. Da li je to kršenje ljudskih prava i ko je tu žrtva. Dajte vi odgovor.

Udruženje gluhih i nagluhih grada Zenica.
Predsjednik Mirsad Musić,
Sekretar Branka Jurić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno