Zenica

Medžlis: džemat Stranjani nisu dio Islamske zajednice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problem (ne)plaćanja članarine Islamskoj zajednici u BiH nakon više od devet godina kulminirao je u zeničkom džematu Stranjani i doveo do sudskog procesa koji počinje sredinom juna. Jedan od najvećih zeničkih džemata s više od 450 porodica odbio je ispoštovati odluku Sabora Islamske zajednice iz 2004. o jedinstvenoj članarini na nivou MIZ, koja se u zeničkom Medžlisu provodi od 2006. godine.

– Devet godina pokušavamo naći zajednički jezik. Ovo je sramota nas muslimana i odlučili smo ići u javnost jer su počele ozbiljne prijetnje otkazima na poslu ili uskraćivanjem ulaganja Općine u našu Mjesnu zajednicu – tvrde u džematskom odboru, koji Islamska zajednica zbog neplaćanja ne priznaje.

Kako saznajemo, Medžlis IZ Zenica podnio je prijavu protiv mještana zbog “uzurpacije vakufske imovine”, jer neovlašteno upravljaju imovinom poput džamije, gasulhane… koja je u cijeloj BiH vlasništvo Vakufske direkcije. Mještani tvrde da su oni sagradili te objekte svojim novcem.

Prema Medžlisu, članarina za IZ koristi se isključivo za plaću i obaveze prema imamu džemata, a predsjednik Medžlisa Muhamed Begagić kaže da odluku poštuju 74 od ukupno 75 džemata. On navodi da se novac od dobrovoljnih priloga (sergija) i drugih donacija koristi za plaćanje održavanja džamija, gasulhana, mezarja, a novac od članarina ni u jednom džematu nije namijenjen za te svrhe.

– Princip solidarnosti je osnov rada i života muslimana, a jedinstvena članarina uvedena je zbog džemata u zabačenim selima i onih koji imaju manji broj članova. Džematlije iz Stranjana ne bi bile uskraćene ni za jedno pravo, ali ne mogu raspolagati novcem bez računa, evidencije, obaveza – kaže Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica.

S druge strane, mještani Stranjana tvrde da su ranije prikupljali oko 1.350 KM mjesečno, a da su tokom višegodišnjih pregovora sa IZ nudili da plaćaju i 1.600 KM, ali da ni po koju cijenu kompletne finansije neće prepustiti Medžlisu. To bi, kako tvrde, značilo naknadno dodatno opterećenje za same džematlije, poput plaćanja usluga gasulhane, mjesta ukopa i slično, što je do sada u tom selu organizirano besplatno. Predsjednik i glavni imam MIZ Begagić i Salkica kažu da su u više navrata nalazili zajednički jezik s džematlijama, ali da jedna grupa ljudi njima manipulira.

Dvanaest osoba s područja Stranjana prijavilo se za putovanje na hadž, ali su odbijeni. Dok u Stranjanima tvrde da se radi o ličnoj osveti Smajlovića, Salkice i Begagića, Salkica kaže:

– U organizaciji IZ i Rijaseta na hadž idu članovi IZ. Oni u Stranjanima to nisu. Ja ne mogu napisati ni preporuku za upis u medresu nekome ko nije član IZ. Ovdje se ne radi o kapricu, već o propisima.

DNEVNI AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno