Ostali sportovi

Mesud Pezer jedini bh. atletičar koji će nastupiti na Olimpijadi u Parizu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bacač kugle Mesud Pezer bit će jedini bh. atletičar na predstojećim Olimpijskim igrama Parizu, koje će se održati od 26. jula do 11. augusta 2024. godine. Nastupe naših atletičara gledajte u programima BHRT-a od 26. jula do 11. augusta.

Pezer do kraja juna ipak nije uspio ispuniti zadanu olimpijsku normu od 21.50 metara, ali, s obzirom da je trenutno plasiran na 19. mjesto od 32 prvoplasirana bacača kugle na Svjetskoj ranking listi, plasirao se na 33. olimpijske igre.

Tako će, prema očekivanju, ovog ljeta i treći put uzastopno nastupiti na Olimpijadi.

Pezer je u brazilskom Rio de Žaneiru 2016. godine, s dužinom 19.55 metara, takmičenje završio u kvalifiakcijama i na 24. mjestu, dok je 2020. godine u japanskom Tokiju u finalu zauzeo 11. mjesto, dužinom 20.08 m.

Prethodno je u kvalifikacijama bacio izvrsnih 21.33 metra te ispunio normu za plasman u finale (norma za finale tada je iznosila 21.20 metara). Pezer je u subotu hicem od 20.93 metra suvereno osvojio naslov državnog prvaka BiH na takmičenju u Zenici, a prije dvije sedmice, s najdužim ovosezonskim hicem na otvorenom 21.04 metra, slavio je i na 15. međunarodnom mitingu u Zenici.

Pezer se već zaputio na pripreme na Vlašić, gdje će se spremati za nastup u Parizu.

– Sve do subote trenirat ću na Vlašiću, a u ponedjeljak će nastupiti mitingu u njemačkom Biberecu. Po povratku iz Njemačke, ponovo se vraćam na Vlašić, a za Francusku bismo trebali putovati 24. Ili 25. jula. Naravno da sam sretan što sam ispunio cilj, odnosno mjesto među 32 najbolja bacača koji će nastupiti u Parizu. Što je najvažnije, trenutno je dobro osjećam, zdrav sam i nadam se plasmanu u finale, a onda ću se truditi da ostvarim što bolji plasmam. Ne trebam ni spominjati kako će biti jaka konkurencija, jer dovoljno je samo vidjeti da norma za odlazak u Pariz iznosi 21.50 metara, a da je u Tokiju kvalifikacijska norma za finale iznosila 21.20 metara. Kvalifikacije su na programu 2., a finale 3. augusta – napominje Pezer, koji će 27. augusta napuniti 30 godina života te je izvjesno kako će još dugo biti na sceni.

Pezer je ove sezone najduži hitac ostvario u dvorani, na takmičenju u februaru u Beogradu, gdje je ponovo popravio lični i bh. dvoranski rekord na 21.42 metra, dok mu je najduži hitac na otvorenom još uvijek iz 2019. godine, 21.48 metara, koji je ostvario na mitingu u švedskom gradu Vaxyo.

Pezer je, početkom marta ove godine bio jedini bh. predstavnik i na 19. svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu, gdje je s 20.41 metar osvojio 9. mjesto u konkurenciji 16 bacača.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno