Info

Meteorolog otkrio kakvo će biti vrijeme do kraja sedmice, kad stižu osjetno osvježenje i ugodnije noći

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za veći dio Bosne i Hercegovine i danas je na snazi narandžasti, dok je za jug i sjever zemlje upaljen crveni meteoalarm, gdje se očekuju ekstremno visoke temperature zraka.

Iako se danas očekuje vruće i sparno vrijeme, atmosfera, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, neće biti u potpunosti stabilna.

– Do kraja ove sedmice lokalno će biti pljuskova. Pristiže nam vlagom bogata zračna masa sa sjeverozapada i u takvim okolnostima, kada imate pregrijanu podlogu, kakva je trenutno kod nas, uz dosta vlage i nestabilnu atmosferu, česte će biti pojave lokalnih nepogoda, uz pljuskove, grmljavinu, jak i olujni vjetar, a nerijetko i uz pojavu grada – kaže Krajinović.

Temperature su i dalje dosta visoke, pa se na jugu, ali i u centralnim područjima BiH (Zenica – 40 stepeni Celzijusa) mjeri iznad 40 stepeni.

– U posljednjih desetak dana dosta su visoke temperature, ali i dalje nisu nadmašeni rekordi. Primjera radi, u Bugojnu se približila temperatura do 0,1 stepen ispod rekorda, a u Sarajevu za 0,7 stepeni Celzijusa. Devet tropskih noći je iza nas, a prednjače Gradačac i Mostar – kaže Krajinović.

U pogledu razvoja vremenskih prilika, koje se odnose na pojavu svježine, već danas možemo osjetiti blago popuštanje, dodaje Krajinović. Međutim, temperature će i dalje biti esktremno visoke.

– Kada govorimo o svježini, koju možemo osjetiti, tek od 22. jula bit će nešto niže vrijednosti minimalnih temperatura, pa će se moći i ugodnije spavati. No što se tiče ovog mjeseca, istakao bih da će do kraja jula maksimalne vrijednosti temperatura biti dosta visoke. Inače, sva tri ljetna mjeseca, dakle i predstojeći august, obilježit će natprosječno toplo vrijeme sa manje padavina. U prvoj polovini jula, zavisno od stanice, tokom samo četiri dana bile su padavine, a palo je svega 40-ak litara kiše – navodi Krajinović.

Toplotni val nije zahvatio samo našu zemlju, cijela regija i jugoistočna Evropa prži se na suncu, a uz sve to i UV indeks je, prema riječiam Krajinovića, dosta visok, što predstavlja rizik za zdravlje.

– Atmosfera je puna saharske prašine, a temperatura mora, zavisno od lokacije, je između 24 i 29 stepeni Celzijusa. Na obali Jadranskog mora, u Neumu, vrijednosti maksimalnih temperatura dosežu i 41 stepen Celzijusa, pa oni koji su tamo na odmoru, teško da će naći osvježenje – kazao je Krajinović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno