Politika

Ministar Šabani potpisao ugovore o finansiranju projekata cestovne infrastrukture u još sedam općina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što su u ponedjeljak sa gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima gradova i općina Visoko, Zenica, Breza, Vareš i Olovo potpisani ugovori o prenosu sredstava za realizaciju kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK danas su istovjetni ugovori potpisani i sa predstavnicima Zavidovića, Kaknja, Tešnja, Žepča, Maglaja, Usore i Doboj Juga.

Vlada Zeničko – dobojskog kantona je 14.06.2024. godine na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK donijela Odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture u ukupnom iznosu 2.869.314,13 KM.

– Radi se u vrlo važnim projektima za koje smo uvjereni da će unaprijediti kvalitet življenja građana u svih 12 gradova i općina našeg kantona. Sretni smo zbog što ćemo potaknuti dalji razvoj turizma, posebno sanacijama puteva koji spajaju Kamenicu u Zavidovićima i Ponijere u Kaknju, Smetove učiniti pristupačnijim Zenici i ostatku kantona, pa i cijele regije. Radujemo se što ćemo izgradnjom desetina kilometara novih trotoara i pješačkih staza unaprijediti sigurnost učenika i pješaka, a i ovom prilikom pozivam načelnike i gradonačelnike da svi zajedno stvaramo bolje uslove za kretanje i uopće život invalidnih lica – tokom potpisivanja ugovora rekao je Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije Zeničko – dobojskog kantona.

Načelnici Žepča Mato Zovko, Doboj Juga Mirnes Tukić, Usore Zvonimir Anđelić, Tešnja Suad Huskić, kao i predstavnici Grada Zavidovića i Općine Maglaj izrazili su zadovoljstvo projektima resornog ministarstva, kao i novčanim iznosima za koje su istakli da će mnogo značiti za poboljšanje cestovne infrastrukture u njihovim lokalnim zajednicama.

– Hvala ministru i njegovim saradnicima na projektima i jedinstvenom načinu rješavanja elementarnih problema u cestovnoj infrastrukturi u kantonu. Mi u Kaknju smo presretni zbog odobrenih sredstava jer će mnogo značiti za dalji razvoj turističkih kapaciteta Ponijera ali i smo jednako sretni zbog kakanjske djece i omladine koja će novim trotoarima sigurnije odlaziti i dolaziti iz škola – istakao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM, za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno milion KM, a za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica resorno ministarstvo i Vlada ZDK izdvojili su 249.314,13 KM.

Ministar Adnan Šabani najavio je da će sredstva kroz ove projekte naredne godine biti još veća, te pozvao gradove i općine da kandiduju kvalitetne projekte.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno