Zenica

Ministrica o epidemiji morbila u ZDK: Situacija je alarmantna, ponovo apelujem na roditelje da vakcinišu djecu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institutu za zdravlje Zenica jučer je prijavljena smrt muške osobe, rođene 2006. godine. Vlada Zeničko-dobojskog kantona i zvanično je proglasila epidemiju morbila u tom kantonu. I u Kantonu Sarajevo je prije tri dana prijavljena smrt mladića od 17 godina. Ponovno je upućen apel roditeljima da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprječavanje oboljenja i razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti. Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Aida Salčinović jutros je govorila o epidemiji i ponovo uputila apel roditeljima.

“Zaista je tužno šta se desilo. Mladić je preminuo 19.06., a prvi smrtni slučaj od morbila je prijavljen 18.07. Jučer je prijavljeno tek jer se pokušavao utvrditi tačan uzrok smrti kako ne bi došlo do panike. Od 1.1. do 19.07. ukupan broj oboljelih od morbila je 1.217 u kantonu. Reprodukcijski broj (40) pokazuje eksponencijalni rast ovog broja. Jedan oboljeli može zaraditi 40,5 posto. Incidenca je jako velika, od 33 do 34 na 10.000 stanovnika. Situacija je alarmantna budući da ovaj reprodukcijski broj mora biti 1 da bi se proglasilo zaustavljanje epidemije”, kazala je ministrica Salčinović i dodala:

“Ponovo apelujem na roditelje o važnosti vakcinacije. Stopa vakcinisanosti u ZDK sa današnjim danom je 37 posto, to je kod djece koja trebaju da budu vakcinisana. A dopunska stopa je 60,5 posto što je jako nisko”.

Ističe da zna da su mnogi roditelji u strahu jer povezuju vakcinu sa autizmom.

“Znam da je roditelje strah jer povezuju vakcinu sa autizmom. Da pojasnim i ohrabrim roditelje; to je počelo devedesetih kada je jedan naučnik objavio neutemeljenu teoriju o povezanosti vakcina sa autizmom. Studija je povučena ali je napravila veću štetu nego ranije. U Danskoj je provedena studija na 657.000 djece i nisu povezali autizam niti bilo koji autistički poremećaj sa vakcinom morbila. Najveći problem je strah roditelja od autizma i zato imamo nisku stopu vakcinacije”.

U ZDK je jučer proglašena epidemija.

“Mi smo proglasili epdimiju u ZDK, pribavili smo saglasnosti i nakon stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo, jučer na Vladi sam prezentovala informaciju i svi su bili saglasni da se problasi epidemija sa jučerašnjim danom”.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno