Zenica

Muftija Dizdarević Kasumoviću: Prioritet staviti na boljitak građana, a ne nadzoru ko s kim kahvu pije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaprepašten sam količinom teških riječi i uvreda kojim gospodin Kasumović ponovo zasipa moju malenkost, ali i autoritet i časnu funkciju muftije zeničkog, navodi na početku svoje reakcije na istup aktuelnog gradonačelnika Zenice Mevludin Dizdarević, muftija zenički.

Podsjećamo, Kasumović je hrpom uvreda, laži i nepristojnog govora “osuo” po muftiji, ali i trojici kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima, nazvavši ih “SDA kandidatima”.

Povod je bila fotografija na kojoj su kandidati Almir Babajić, Spahija Kozlić, Adnan Šabani, muftija Dautović i Enes Prasko sa Filozofskog fakulteta UNZE, ali je oštrica nekontrolisanog bijesa bila usmjerena prema Dizdareviću.

Zanimljivo i blago rečeno – čudno, obzirom da je on protekle sedmice u dva navrata javno objavljivao fotografije vjerskih službenika lokalnog nivoa koji su mu bili “u posjeti”, te iako je u desetak navrata on sam bio kod ili sa muftijom.

U nastavku reakcije muftija Dizdarević kaže –

–  Godinama slušamo uvrede, ponižavanja i objede koje Kasumović svakih izbora časti sve, pa i mene lično. Vrijeđao je imame, hafize, mujezine, pa se drznuo da vrijeđa i uvaženog Reisul-ulemu. Pitamo se ima li išta sveto za gradonačelnika, ima li ijedan autoritet koji on poštuje i koji neće popljuvati i omalovažiti? Mene je nazivao svakojakim imenima i najgorim uvredama, mada mu nisam rekao ružnu riječ u javnom prostoru. Ustvari, svakoga ko mu stane na put on sa pozicije moći vrijeđa i svoje poslušnike usmjerava na hajku protiv njih. Na sve te uvrede i ponižavanja šutio sam i nadao se da će mu biti dosta. Zbog općeg dobra građana Zenice pružao sam ruku nakon svake uvrede, vjerujući da je oprost odlika vjernika i da će biti shvaćen kao izraz dobrote, a ne slabosti. Međutim, nisu izbori ni krenuli a gradonačelnik je u jednoj usputnoj kahvi, na putu sa pijace (o čemu svjedoče vidljive kese) našao razlog da vrijeđa, etiketira, proziva, kao da se radi o nekom pomno planiranom sastanku i konspiraciji koju samo on vidi.

Pri tom, radi se o ljudima različitih političkih opcija i ideologija, ali uprkos razlikama sa svima njima dijelim san o boljem gradu Zenici. Zar to gradonačelnik želi da Islamskoj zajednici određuje sa kim da sjedamo i sa kim da kahvu pijemo. Namjesto da mi se zahvali što kao vjerski lider sjedam i sarađujem sa svim ljudima i političkim strankama, pa i sa njim lično, on to vidi kao mahanu i slabost. Kada neki drugi imami sa njim sjedaju, koliko jučer, to je dobro i korisno, a jedna kratka usputna kahva njemu postaje problem iza koga slijede salve uvreda. Ako je Kasumović spreman vrijeđati vjerskog lidera muslimana u Zenici, pitanje je šta drugi građani mogu očekivati. I za gradonačelnika i sve nas bolje bi bilo da svoju energiju usmjeri na rješavanje mnogih problema ovog prelijepog grada, a ne da gleda ko s kim pije kahvu po čaršiji. Kao vjernik znam da kada su drugi vrijeđali najboljeg od ljudi Gospodar je poručio: “Teško svakom klevetniku, podrugljivcu. Koji blago gomila i prebrojava ga. I misli da će ga njegovo blago vječnim učiniti”. (Humeze, 1-3)

A iz historije znamo kako su skončali i oni koji su vrijeđali i oni koji su trpili.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno