Info

MUP ZDK: Izborni proces na području ZDK protekao u povoljnom sigurnosnom ambijentu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U skladu sa konkretnim zadacima i naredbama izdatim od strane Štaba akcije “Lokalni izbori 2024”, formiranim na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te sačinjenim Planom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, poduzimane su mjere i radnje u cilju stvaranja i obezbjeđenja bezbjednog ambijenta za sve građane i birače.

U tom smislu, poseban akcenat je stavljen na policijsko obezbjeđenje biračkih mjesta, koja su nakon kontradiverzionih pregleda, bila pod stalnim policijskim obezbjeđenjem. Na terenu su bili i operativni timovi službenika kriminalističke policije, sa ciljem poduzimanja operativnih mjera i radnji, te prikupljanja bezbjednosno interesantnih saznanja i informacija. Na poduzimanju svih planiranih i definisanih zadataka i mjera iz Plana obezbjeđenja Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je angažovala maksimalan broj policijskih službenika, te angažovala sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i opremu.

Štab akcije “Lokalni izbori 2024” je bio u stalnom zasjedanju, i kako je konstatovano na osnovu podataka i izvještaja koji su pristigli sa terena, bezbjednost odvijanja izbornog procesa na području Zeničko-dobojskog kantona je bila na zavidnom nivou. Na svim biračkim mjestima, za vrijeme glasanja kao i nakon zatvaranja istih, nisu evidentirani veći incidenti, niti druga dešavanja koja bi sa sigurnosnog aspekta mogla ugroziti ili uticati na sam proces održavanja izbora.
U tri slučaja, policijski službenici su na području našeg kantona, tačnije u dva slučaja na području Maglaja i u jednom slučaju na području Grada Zenica, na biračkim mjestima ili u neposrednoj blizini istih izdali prekršajne naloge zbog remećenja javnog reda i mira drskim ponašanjem, gdje je jedno od sankcionisanih lica bilo pod dejstvom alkohola. Bitno je napomenuti da u navedenim slučajevima ni na koji način nije bila ugrožena sigurnost odvijanja izbornog procesa, niti sigurnost članova biračkih odbora i glasača. Nakon zatvaranja biračkih mjesta svi transporti izbornog materijala će biti osigurani policijskom pratnjom.

Želimo da naglasimo da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona profesionalno i ozbiljno odgovorila na postavljene zahtjeve, te održavanje lokalnih izbora obezbjedila na najbolji mogući način i svim biračima, ali i članovima biračkih odbora, osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim građanima koji su slijedili naše upute i naredbe, te mirno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost, čime su doprinjeli bezbjednom održavanju Lokalnih izbora 2024. godine.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno