Info

Na listi čekanja za terapije oko 200 oboljelih od raka prostate; Sefić: Kako da penzioner svaki 21 dan izdvoji 2.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog nedostatka novčanih sredstava, krajem juna za lijekove s posebnim režimom propisivanja (oko 30 lijekova), koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, čeka ukupno 1.440 pacijenata, podatak je koji smo dobili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Samo oboljelih od raka prostate na listi čekanja je između 190 i 200, kaže Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, navodeći kako su to mahom stariji ljudi, penzioneri koji nisu u mogućnosti kupiti neophodni lijek.

– Rak prostate je izlječivo maligno oboljenje isto kao i karcinom dojke ako se na vrijeme otkrije i ako je pacijentu dostupna adekvatna i pravovremeno uvedena terapija. Zbog nedostatka preventivnih programa dešava se da mnogi kod ljekara dolaze kada je bolest već poodmakla i kada ju je teže liječiti, što je tragedija. Osim toga, i ta brojka od 200 onih koji trenutno čekaju na terapiju u narednom periodu sigurno će rasti ukoliko oboljelima odmah ne bude uključena hormonska i druge neophodne terapije. I to će biti pogrom za mušku populaciju – naglašava Sefić.

Apsurd je, dodaje, što terapija za oboljele od raka prostate nije skupa za državu, odnosno nadležne institucije koje bi trebale osigurati novac, ali jeste za penzionere koji uglavnom obolijevaju od ove bolesti i koji se nalaze na listama čekanja.

– Mjesečna ili terapija za 21 dan za oboljelog od raka prostate košta oko 2.000 KM i za naše penzionere, čija primanja znamo kakva su, to je ogromna suma. Govorim o terapiji koja se mora uzimati doživotno, a ne samo jedan period. Rekao bih da je taj iznos novca i za drugu populaciju u našoj zemlji veliki, a ne samo za penzionere. Porodice oboljelih od raka prostate, ali i drugih karcinoma, snalaze se na razne načine, uglavnom podižu kredite… Da biste došli na red za lijek preko Fonda solidarnosti treba prvo neko da umre ko je uzimao terapiju i to je užasna činjenica – kazao je Sefić.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno