Politika

Na određenim biračkim mjestima danas se testiraju nove izborne tehnologije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi put u povijesti BiH, na određenim biračkim mjestima danas se testiraju nove izborne tehnologije, s ciljem osiguravanja većeg integriteta izbora. Pilot-projekti uključuju autentifikaciju birača, automatsko prebrojavanje glasova putem optičkih skenera, biometrijsku identifikaciju te video nadzor biračkih mjesta.

Skeneri, kako je ranije najavljeno bit će postavljeni na 145 biračkih mjesta, u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Glasanje je identično kao na glasačkim mjestima, samo što je sada pored glasačke kutije postavljen skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ukoliko skener uoči neke nepravilnosti.

Tvrdi se kako neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim popisima, kao ni uime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore.

Osim toga, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u martu ove godine iskoristio svoje ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, na izbornim listama više se ne mogu naći ratni zločinci, kao što je to bio slučaj u prošlosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno