Zenica

NAJAVA: “Dani urgentne medicine” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici će 28. 09. sa početkom od 08:30 sati biti otvoreni drugi po redu “Dani urgentne medicine”, projekat koji se realizuje pod pokroviteljstvom Liekarske komore Zeničko-Dobojskog kantona. Kantonalne Bolnice Zenica te Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Projekat “Dani urgentne medicine” je zamišljen kao projekat u toku kojeg će ljekari specijaliste i specijalizanti urgentne medicine unaprijed pripremljene teme prezentovati kolegama koji se bave navedenom granom medicine, mladim ljekarima studentima i medicinskim tehničarima.

Urgentna medicina je grana medicine koja je prožeta kroz sve druge grane, koja je jako zahtjevna jer je neophodno brzo dijagnostičko-terapijsko djelovanje u cilju spašavanja ugroženog pacijenta.

Upravo kao takva je veliki problem za ljekare medicine koji su na početku svojih karijera, į koji nisu imali dovolino prilike da se susretnu sa hitnim stanjima kod pacijenata.

Zbog gore navedenog stvorila se ideja za organizujom projekata Dani urgentne medicine kako bismo iskustvo stečeno kroz rad sa pacijentima u hitnim medicinskim stanjima prenijeli na mlađe kolege razmijenili stečena iskustva, ali i stekli nova znanja.

U sklopu projekta je planirano da se održi nekoliko sesija predavanja i radionica koje će objediniti najčešća urgentna stania sa kojima se susrećemo u toku svog rada, te način na koji se zbrinjavaju ta stanja.

Prošle godine, u septembru su održani prvi “Dani urgentne medicine” sa velikim uspjehom. U toku dva dana uspjeli smo da saslušamo 25 predavanja sa zanimljivim temama koje su obuhvatile internistička urgentna stanja, traumatske urgencije, kao i urgentna stanja u pedijatriji i neurologiji. Pored predavanja organizovali smo i uspješno realizirali ukupno osam radionica u sklopu kojih smo učili i vježbali osnovno i napredno održavanje života. primarnu hiruršku obradu rane, zatim pristup traumatiziranom pacijentu, a uz pomoć naših kolega koji su eksperti u ultrazvučnoj dijagnostici smo prikazali ultrazvučni pregled srca.

Naročito smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli da objedinimo učešće studenata, medicinskih sestara/tehničara, doktora medicine, specijalizanata urgentne medicine ali į specijalista urgentne medicine koji su zajedno razmjenjivali znanja i iskustva kako bismo na što bolji način pomogli našim pacijentima, spasili njihove živote ali i omogućili im da zadrže kvalitet života.

U sklopu prvih “Dana urgentne medicine” imali smo čast da na našim predavanjima į radionicama ugostimo preko 350 pasivnih učesnika.

Ove godine planiramo da organizujemo nekoliko sesija predavanja i radionica uz pomoć naših dragih kolega iz gradova kako FBiH tako į RS, ali i kolega iz susjednih evropskih zemalja.

Cilj nam je da zajedničkim snagama radimo na promociji urgentne medicine, da razmjenjujemo znanja i iskustva koja smo stekli tokom našeg rada sa urgentnim pacijentima.

Nadamo se da će i ovogodišnji “Dani urgentne medicine” biti uspješni kao i prošlogodišnji. te da ćemo ugostiti naše drage kolege iz čitave BiH ali i susjednig zemalia, te da ćemo zajedničkim snagama stvoriti tradiciju ovog projekta kako bismo pratili najnovije smiernice u zbrinjavanju naših pacijenata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno