Kultura

NAJAVA: Molitveno-međureligijski susret “Duh Asiza”, zenička povelja mira za humanitarnu organizaciju “Pomozi.ba”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovogodišnji molitveno – međureligijski susret Duh Asiza održat će se 16. novembra 2024. godine u crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici s početkom u 19:00 sati, pod geslom „Bog naš – Bog je mira, a mi smo graditelji solidarnosti”. Ovogodišnje geslo ističe zajedničku odgovornost svih vjernika u izgradnji solidarnosti i očuvanju mira.

Ove godine obilježava se 15. godišnjica održavanja manifestacije Duh Asiza u Zenici, koja je postala značajan događaj za međureligijski dijalog i promicanje mira. Manifestacija se temelji na inicijativi pokrenutoj 1986. godine od strane pape Ivana Pavla II. u Asizu, a Zenica je kroz godine očuvala i razvijala ovu važnu tradiciju.

Program će obuhvatiti nastupe hora imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica, zbora bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva, kao i hora Saborne crkve iz Trebnja. Također, bit će prikladan molitveno-meditativni program, koji će dodatno obogatiti atmosferu susreta.

Zenička povelja mira, najviše zajedničko priznanje crkava i vjerskih zajednica, bit će dodijeljeno humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba, koja je prepoznata po svom predanom radu na pomoći socijalno ugroženim građanima širom Bosne i Hercegovine. Od osnivanja, ova organizacija je pomogla više od dva miliona osoba, pružajući im osnovne životne potrepštine poput hrane, lijekova i stambenog zbrinjavanja. Njihov doprinos solidarnosti u društvu, posebno prema migrantima i povratnicima, izuzetno je značajan.

Već tradicionalna manifestacija “Duh Asiza” ove godine se održava 16. novembra u crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno