Zenica

NAJAVA: “Uzavreli grad” Turistička tura o industrijskom naslijeđu Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivam na premijeru prve turističke ture o industrijskom naslijeđu Zenice pod nazivom “Uzavreli grad”, koju ću voditi u subotu, 12. oktobra 2024. godine, na godišnjicu okončanja prve faze izgradnje Željezare Zenica i na dan kada je, 1958. godine, predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito potpalio treću visoku peć. Ova tura je jedinstvena u Bosni i Hercegovini i predstavlja najveću identifikaciju Zenice kao industrijskog centra.

Nakon uspješnih turističkih tura koje su u stalnoj ponudi turistima i gostima Zenice, poput Gradske ture, ture o socijalističkoj arhitekturi grada, nacionalnim spomenicima u Zenici i međureligijske ture o zeničkim bogomoljama četiri svjetske religije, odlučio sam ponuditi i “Uzavreli grad”. Kao autor i vodič, temeljito sam istražio industrijski razvoj Zenice, koristeći se mnogim izvorima, uključujući naučne članke, knjige, dokumentarne filmove i svjedočanstva hroničara i savremenika.

Tura se bavi razvojem Zenice kao industrijskog centra od dolaska Austro-Ugarske 1878. godine, sa posebnim fokusom na Željezničku stanicu uzane pruge, Rudnik mrkog uglja, Željezaru, Termoelektranu, Vatrostalnu, Papirnu i druge ključne industrijske subjekte. Tokom ture, imat ćete priliku vidjeti i napuštene i aktivne industrijske pogone, što ovu turu čini jedinstvenim doživljajem.

Pješačka ruta dužine je 5 kilometara, a trajanje ture procijenjeno je na oko 2 sata i 30 minuta. Molim vas da ponesete udobnu obuću i jaknu, a starijima preporučujem stolicu na rasklapanje.

Početak ture je u subotu, 12. oktobra 2024. godine, u 12:00 sati na nekadašnjoj Željezničkoj stanici uzane pruge, danas Trgu rudara ispred zgrade Stare opštine.

Turu ćemo završiti na krovu hotela “Internacional”, sa najljepšim pogledom na grad, a tu ćemo napraviti rekapitulaciju ture i čuti vaše dojmove, konstruktivne sugestije ili anegdote. U toku ture vas čeka posebno osvježenje – replika čuvenog “napitka” iz Željezare.

Zbog organizacijskih razloga, prijava je obavezna. Svi zainteresovani mogu se prijaviti slanjem poruke “PRIJAVA UZAVRELI GRAD” na moj Viber broj +38762107719.

Radujem se vašem dolasku i zajedničkom obilasku industrijskog naslijeđa našeg grada!

Vaš vodič, Afan Bosnolog Abazović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno